
«Δεν υπάρχει βασιλιάς στην Αμερική» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών στους δρόμους της Νέας Υόρκης το Σάββατο για την Εθνική Ημέρα Διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από τη συλλογικότητα 50501.
«Δεν υπάρχει βασιλιάς στην Αμερική», ή «Αντίσταση στην Τυραννία», διάβαζε κανείς σε πλακάτ διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι κράδαιναν εικόνες του Ρεπουμπλικάνου με μουστάκι à la Χίτλερ.
«Η δημοκρατία διατρέχει μεγάλο κίνδυνο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάθι Βάλι, 73 ετών, η οικογένεια της οποίας επέζησε από το Ολοκαύτωμα. Πρόσθεσε πως αυτά που της αφηγούνταν οι γονείς της για την άνοδο του ναζισμού τα χρόνια του 1930 «πάνε να γίνουν εδώ».
«Η διαφορά με άλλους φασίστες (…) είναι πως ο Τραμπ είναι πολύ βλάκας για να είναι αποτελεσματικός κι η ομάδα του είναι διχασμένη», συμπλήρωσε πάντως.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ιδιαίτερα την αντιμεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή να ανασταλούν οι απελάσεις μεταναστών δυνάμει νόμου του 1798 περί «αλλοδαπών εχθρών».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP