Η Κίνα αναπτύσσει ξεκάθαρα την ικανότητα να επιτεθεί κάποια στιγμή, αλλά το να αποφασίσει να το κάνει θα ήταν πολιτική επιλογή, δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι στο BBC.

Η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν είναι μια αποσχισθείσα επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία εάν χρειαστεί. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και υποσχέθηκε να «συντρίψει αποφασιστικά» κάθε τέτοια απόπειρα.

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση πρόσφατα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ -του πιο ισχυρού συμμάχου της Ταϊβάν. Η Κίνα έχει στείλει δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν στείλει ναυτικά πλοία μέσω των υδάτων της Ταϊβάν.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».
Ερωτηθείς εάν πίστευε ότι η Κίνα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν, ο στρατηγός Μάιλι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, είπε στο BBC: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ή προειδοποιήσεις για κάτι επικείμενο αυτήν τη στιγμή. Αλλά και πάλι, το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», πρόσθεσε ο στρατηγός Μάιλι.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά της πωλούν όπλα στο πλαίσιο του νόμου για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος ορίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.