Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για υψηλόβαθμα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και αξιωματούχους που εργάζονται στους τομείς των κρατικών επικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, κατέκρινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μέτρα και την πολιτική των ΗΠΑ προς την Κούβα, λέγοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Εν όψει της αποτυχημένης προσπάθειας πρόκλησης λαϊκής εξέγερσης στην Κούβα το 2021, η αμερικανική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών της επιδιώκουν να δυσφημήσουν τη νίκη του λαού έναντι της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας», είπε ο Ροντρίγκεζ.

Οι αρχές της Κούβας καταδίκασαν 381 άτομα που συμμετείχαν στις πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας.

Από αυτούς, 36 άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως και 25 ετών για εξέγερση.

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Κούβα στις 11 και 12 Ιουλίου 2021 με τους διαδηλωτές να ζητούν «ελευθερία» εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, ελλείψεων σε φάρμακα και τρόφιμα και οργής κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οργάνωση των διαδηλώσεων.