Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παρέχει προηγμένη στρατιωτική βοήθεια στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, καθώς προειδοποίησαν για εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν «ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης που μετατρέπει τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία».

Η Ουάσιγκτον είχε προηγουμένως καταδικάσει τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας, αλλά την Παρασκευή περιέγραψε μια εκτεταμένη σχέση που περιλαμβάνει εξοπλισμό όπως ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη καθώς και drones, με τα τελευταία στοιχεία να έχουν ως αποτέλεσμα νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Κίρμπι είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια γραμμή συναρμολόγησης drone στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία εκπαιδεύει Ιρανούς πιλότους στο μαχητικό Sukhoi Su-35, με το Ιράν να παραλαμβάνει ενδεχομένως το αεροπλάνο εντός του έτους.

«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορία του Ιράν σε σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές του», τόνισε ο Κίρμπι.