Το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,6% μέσα σε έναν χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Όσο για τα τρόφιμα, η αύξηση φτάνει το 10,1% σε ετήσια βάση και είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1981.

Η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε για πρώτη φορά σήμερα άνω των πέντε δολαρίων το γαλόνι (3,785 λίτρα), αυξάνοντας το κόστος των καυσίμων, που επηρεάζουν ουσιαστικά τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.

Η μέση τιμή των κανονικής αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε σήμερα, στα 5,004 δολάρια το γαλόνι, από την τιμή των 4,986 δολαρίων που πωλούνταν χθες. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ζήτηση μπορεί να αρχίσει να μειώνεται εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από τα 5 δολάρια το βαρέλι για μια διαρκή περίοδο.

Οι τιμές της βενζίνης, έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την οριακή πλειοψηφία τους, στον ορίζοντα των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ρεκόρ βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, των παραιτήσεων από τους κανόνες για την παραγωγή βενζίνης και της στήριξης σε μεγάλες χώρες του ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της παραγωγής.