Στόχοι των επιθέσεων -που πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν συμπληρωθούν 10 χρόνια από την αμερικανική εισβολή στη χώρα- ήταν πολυσύχναστες αγορές, εστιατόρια και στάσεις λεωφορείων την ώρα της πρωινής αιχμής.
 
Η Τρίτη αποδείχθηκε η πιο πολύνεκρη ημέρα των τελευταίων έξι μηνών. Σουνίτες μαχητές έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν τις επιθέσεις εναντίον σιιτικών και κυβερνητικών στόχων σε μια προσπάθεια να υποδαυλίσουν τον εμφύλιο μεταξύ σουνιτών και σιιτών και να αποδυναμώσουν την κατά βάση σιιτική κυβέρνηση.   
 
Οι τραυματίες από τις επιθέσεις της Τρίτης, που περιλάμβαναν την έκρηξη τουλάχιστον 15 παγιδευμένων αυτοκινήτων, ξεπερνούν τους 150. Οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα δίωρο το πρωί.  
 
Η πιο πολύνεκρη ήταν εκείνη κοντά στο υπουργείο Εργασίας που στοίχισε την ζωή σε επτά άτομα και τραυμάτισε 21. Αλλοι έξι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη έξω από εστιατόριο κοντά στην κύρια είσοδο της Πράσινης Ζώνης όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα υπουργεία και οι πρεσβείες.
 
Η ασφάλεια στη Βαγδάτη έχει ενισχυθεί. Στρατιώτες και αστυνομικοί έστησαν σημεία ελέγχου και σταματούν αυτοκίνητα, ακόμη και κυβερνητικά που συνήθως κυκλοφορούν ανενόχλητα.
 
Σύμφωνα με το BBC, υπεύθυνη για τις επιθέσεις δεν είναι μια συγκεκριμένη οργάνωση αλλά το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια οργάνωση-ομπρέλα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απομεινάρια της Αλ Κάιντα στη χώρα και τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να αναζωπυρώσει το αντάρτικο.
 
Η 10η επέτειος της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ βρίσκει την χώρα σε κρίση. Ο (σιίτης) πρωθυπουργός Νούρι Μαλίκι βρίσκεται σε αντίθεση όχι μόνο με τους σουνίτες αλλά και με τους κούρδους _ που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του _ όπως ακόμη και ορισμένα παρακλάδια των σιιτών.