Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, «Το Ιράκ θεωρείται η πιο πληγείσα μεταξύ των πέντε χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και η 39η μεταξύ των χωρών που υποφέρουν από ανεπαρκείς ποσότητες νερού», δήλωσε ο Φαντέλ Αλ Γκαζάουι, μέλος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ.

Πρόσθεσε ότι «η μείωση ρεκόρ των βροχοπτώσεων πέρυσι συνέβαλε στην κρίση του νερού και στην ερημοποίηση των γεωργικών εκτάσεων, στην ξηρασία των λιμνών, στην αύξηση της βιομηχανικής ρύπανσης και της αλατότητας του εδάφους».

Ο Αλ Γκαζάουι σημείωσε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν «άμεσους κινδύνους για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων», προτρέποντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το Κυβερνείο Ντιγιάλα, το οποίο εκτείνεται στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης μέχρι τα ιρανικά σύνορα, ήταν το πιο επηρεασμένο από τα κύματα ξηρασίας λόγω του αποκλεισμού των παραποτάμων του ποταμού Τίγρη από το Ιράν. Αυτό οδήγησε σε πτώση πάνω από 90 τοις εκατό της στάθμης του ποταμού Ντιγιάλα.

Το Ιράκ βασίζεται κυρίως στον Τίγρη και τον Ευφράτη και σε συναφείς παραπόταμους για γλυκό νερό. Εδώ και χρόνια, το Ιράκ μαστίζεται από μια σταθερή μείωση των υδάτινων πόρων από τους δύο ποταμούς, με τις χαμηλές βροχοπτώσεις να επιτείνουν το πρόβλημα.