Το Κουρδιστάν εξάγει 90 με 100.000 βαρέλια αργού την ημέρα από την αρχή του έτους, όμως η Βαγδάτη ισχυρίζεται πως η ποσότητα των εξαγωγών του φθάνει μόνον στα 65.000 βαρέλια/ημέρα και αυτό του προκαλεί «καθημερινά σοβαρές οικονομικές απώλειες», παραπονείται στην ιστοσελίδα της η τοπική κουρδική κυβέρνηση.
 
«Εάν οι δηλώσεις του υπουργείου Πετρελαίου ευσταθούν, αυτό σημαίνει πως 25 με 35.000 βαρέλια/ημέρα χάνονται κατά τη διάρκεια της διοχέτευσής τους στην αγορά. Το Κουρδιστάν εκτιμά πως αυτή η διαφορά θα πρέπει να ερευνηθεί άμεσα, για την περίπτωση που κάποιος καρπούται αυτήν τη διαφορά», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Επιπλέον, το Κουρδιστάν κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση πως από τον Μάιο του 2011 έχει σταματήσει την πληρωμή των εμπλεκόμενων εταιρειών, και πως του οφείλει πάνω από ένα δισ. δολάρια από τον περσινό τζίρο. «Επιπλέον, ούτε μισό δολάριο δεν μας έχει αποδοθεί από τις εξαγωγές το 2012», τονίζεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.
 
Το Κουρδιστάν και η Βαγδάτη έχουν διαφωνήσει επανειλημμένα για το συμβόλαιο για πετρελαϊκές έρευνες που έχει υπογράψει η αυτόνομη περιοχή με την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil. Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρό της έκτοτε τον αμερικανικό όμιλο, θέτοντάς του το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ του συμβολαίου αυτού και τη σύμβαση για την εκμετάλλευση της πετρελαιοπηγής στο Δυτικό Κούρνα (νότος).
 
«Οι υπεύθυνοι της κεντρικής κυβέρνησης που αρνούνται να αποδεχθούν τα συμβόλαια είναι αποτυχημένοι που δεν μπορούν να δώσουν στο Ιράκ αυτό που δίνουμε εμείς στο Κουρδιστάν», υποστήριξε ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί, σε σημερινές του δηλώσεις στο Αρμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα.
 
«Εκείνοι θέλουνε να γίνουμε όμοιοί τους. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα συμβόλαια παραβιάζουν, ή όχι, το Σύνταγμα, αλλά το ότι εκείνοι δεν θέλουν η περιοχή αυτή να αναπτυχθεί», κατηγόρησε ο Μπαρζανί.
 
Η ιρακινή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει παρά μόνον τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με το υπουργείο Πετρελαίου και ως σήμερα απαγορεύει σε όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συμβληθεί με το Κουρδιστάν να συμμετέχουν στους κρατικούς διαγωνισμούς στην υπόλοιπη χώρα.