Οι τζιχαντιστές προωθούνται σήμερα σε τρεις άξονες προς τη Βαγδάτη έχοντας ενισχύσει την επιρροή τους στις περιοχές που κατέκτησαν κατά την προέλασή τους, η οποία ωθεί τις ΗΠΑ να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα – πλην της χερσαίας επέμβασης – και τις αμερικανικές εταιρίες να καλούν το προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι μαχητές της σουνιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατευθύνονται στη πρωτεύουσα της οποίας οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, από την επαρχία Αλ Ανμπαρ στα δυτικά, τη Σαλαχεντίν στα βόρεια και τη Ντιγιάλα στα ανατολικά.

 
Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ του ιρακινού στρατού και ανταρτών που προωθούνταν προς τη Μπακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, γειτονικής της επαρχίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι μάχες σημειώθηκαν περιφερειακά της Μουκνταντίγια, μιας περιοχής που βρίσκεται 35 χλμ. βορειοανατολικά της Μπακούμπα, ανακοίνωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Κάλεσμα σε ιερό πόλεμο

Παράλληλα, ο αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, ο ανώτατος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης που ζει στο Ιράκ κάλεσε σήμερα τους σιίτες να πάρουν τα όπλα, την ώρα που οι σουνίτες ισλαμιστές συνεχίζουν την προέλασή τους στη χώρα.
 
Το κάλεσμα στα όπλα ήρθε από τον εκπρόσωπο του αλ-Σιστάνι, τον Σεΐχη Αμπντουλμεχντί αλ-Καρμπαλάι,  μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κερμπάλα. 
 
«Οι άνθρωποι που μπορούν να κουβαλήσουν όπλα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, θα πρέπει να προσφερθούν εθελοντικά να ενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας για να επιτύχουν αυτό τον ιερό στόχο», είπε ο Καρμπαλάι.
 
Ως απάντηση οι πιστοί έψαλαν «Labbeik Ya Hussein», που σημαίνει ότι θα δράσουν κατ' εντολή του Ιμάμη Χουσεΐν, ο οποίος έχει ταφεί στην Κερμπάλα.

 

Πληροφορίες για πιθανή συμμαχία Ιράν – ΗΠΑ

H επέλαση των τζιχαντιστών του ISIL δείχνει να προκαλεί έντονη ανησυχία στο σιιτικό Ιράν.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα η Wall Street Journal επικαλούμενη ιρανούς αξιωματούχους, έχουν ήδη κινητοποιηθεί τρία τάγματα των Κουντς στο ιρακινό έδαφος για την μάχη εναντίον της ISIL.

Υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η ιδέα συνεργασίας με την Ουάσινγκτον στην υποστήριξη της Βαγδάτης συζητείται εσωτερικά στην Τεχεράνη. 

 
Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε εάν το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί και με «κάποια άλλη πλευρά». Η Τεχεράνη, ανέφερε, «έχει σημαντική επιρροή στο Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες» και «μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί το αντάρτικο στην περιοχή».

Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε: Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που προελαύνουν στο Ιράκ;

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) είναι σουνιτική οργάνωση τζιχαντιστών (οπαδών του «ιερού πολέμου»), η οποία σχηματίστηκε με αυτό το όνομα τον Απρίλιο του 2013.
 
Ξεπήδησε από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ωστόσο η «μητρική» Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, την έχει αποκηρύξει.
 
Στόχος της είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ, στη βάση της εφαρμογής μιας εξαιρετικά αυστηρής παραλλαγής του ισλαμικού νόμου (σαρία).
 
Για να τον επιτύχει μάχεται τις κυβερνητικές, αλλά και αντίπαλες ανταρτικές δυνάμεις στη Συρία, ενώ πραγματοποιεί επιθέσεις και ελέγχει πλέον ολόκληρες περιοχές στο Ιράκ.
Το ΙΚΙΛ βρίσκεται σε σύγκρουση  με το ιρανικό και ιρακινό κράτος (σιιτικές ηγεσίες), με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις (συγκρούσεις στα σύνορα), με τους Πεσμεργκά (κούρδους μαχητές) αλλά και με άλλες ομάδες τζιχαντιστών, ιδίως στη Συρία, όπου έχει επιτεθεί σε αμάχους υποστηρικτές ακόμη και της μετριοπαθούς ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης.
 
Μάλιστα τον Ιανουάριο αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και του Ισλαμικού Μετώπου επιτέθηκαν στο ΙΚΙΛ, ώστε να εκδιώξουν τους μαχητές τους από τη Συρία.
Το ΙΚΙΛ ισχυρίζεται ότι μαχητές από την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον Καύκασο και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του.
Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης, αυτές παραμένουν ασαφείς:

Πολλοί σημειώνουν ότι υποστηρικτές από τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία δωρίζουν μεγάλα ποσά στην οργάνωση, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν την υποστήριξη κρατών της περιοχής και των υπηρεσιών πληροφοριών τους. Το σιιτικό Ιράν έχει κατηγορηθεί επίσης ως χρηματοδότης του ΙΚΙΛ, παρά τον έντονο αντισιιτισμό του τελευταίου.
 

Χρήματα στην οργάνωση φτάνουν και από τον έλεγχο πετρελαϊκών περιοχών σε Ιράκ και Συρία, καθώς και από εγκληματικές ενέργειες, όπως λαθρεμπόριο και εκβιασμοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, Ναυτεμπορική, το Βήμα