Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του δικαστικού σώματος επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου ότι ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που είχε βρετανο-ιρανική υπηκοότητα, απαγχονίστηκε για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας κατασκοπεύοντας υπέρ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι ο Ακμπαρί είχε καταδικαστεί νωρίτερα σε θάνατο για «βλάβη στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας με τη διαβίβαση πληροφοριών», όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ χαρακτήρισε την εκτέλεση «μια σκληρή και δειλή πράξη που πραγματοποιήθηκε από ένα βάρβαρο καθεστώς χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του». Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε προηγουμένως ζητήσει να σταματήσει η εκτέλεση του Ακμπαρί, λέγοντας ότι «αυτή είναι μια πράξη με πολιτικά κίνητρα από ένα βάρβαρο καθεστώς που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης ζητήσει να σταματήσει η εκτέλεση.

Ο Ακμπαρί φέρεται να έχει διαβιβάσει πληροφορίες για δεκάδες ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ιρανικό δικαστικό σώμα, ο Ακμπαρί άρχισε να συνεργάζεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες το 2004 για πέντε χρόνια πριν φύγει από τη χώρα. Το 2009, φέρεται να τον συμβούλεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει το Ιράν.

Στη συνέχεια, φέρεται να εισήλθε ξανά στο Ιράν αρκετά χρόνια αργότερα για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και τελικά συνελήφθη.