Ένας σύμβουλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για τα πυρηνικά είπε το Σάββατο ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στη Βιέννη, αλλά τα ζητήματα παραμένουν και οι πιθανότητες για συμφωνία είναι 50-50.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της ιρανικής κυβέρνησης IRNA, ο Mohammad Marandi είπε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen: «Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά η πιθανότητα είναι 50 τοις εκατό». Τόνισε ότι τα ζητήματα που παραμένουν προς επίλυση είναι μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και «δεν υπάρχουν διαφορές με την Ευρώπη ή τη Ρωσία».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν τόνισαν το Σάββατο ότι η Τεχεράνη απαιτεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να σταματήσει τις έρευνες για ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τοποθεσίες που δεν έχουν δηλωθεί ως πυρηνικές.

Το θέμα, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με στόχο την αποκατάσταση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, δείχνει περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ «πολιτικών» και «τεχνικών» παραγόντων.

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ζήτησε ο ΔΟΑΕ να επιλύσει τεχνικά τα εναπομείναντα ζητήματα σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και να «αποστασιοποιηθεί από μη εποικοδομητικά πολιτικά ζητήματα».