Τόσο τα υπουργεία Εξωτερικών του Ιράν όσο και της Συρίας επέκριναν αργά το Σάββατο τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ που στόχευαν τη στρατηγική περιοχή της Ντέιρ εζ-Ζορ που συνορεύει με το Ιράκ, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι είπε ότι οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις των ΗΠΑ έπληξαν στόχους αμάχων και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της συριακής κυριαρχίας.

Ο Κανάνι είπε επίσης ότι το Ιράν έχει στρατιωτικούς συμβούλους στο έδαφος στη Συρία μόνο κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησής της, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τις «βίαιες» επιθέσεις που, όπως είπε, σκότωσαν πολλούς ανθρώπους και ισοδυναμούν με παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν μια συνέχεια των ισραηλινών επιθέσεων και δεσμεύτηκε να «τερματίσει την αμερικανική κατοχή».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι επιδρομές τους εναντίον εγκαταστάσεων ήρθαν ως απάντηση σε μια επίθεση με drone νωρίτερα την εβδομάδα που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο στη Συρία. Ένας παρατηρητής πολέμου ανέφερε ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιθέσεις.

Μετά τις επιθέσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν, αλλά είναι έτοιμες να δράσουν δυναμικά για να προστατεύσουν τον λαό μας».