Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με την οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα το Όσλο, αριθμός που είναι υπερτριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό των 17 νεκρών, ο οποίος περιλαμβάνει και πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 πόλεις.

Η Αμινί πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου νοσηλεύτηκε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής, τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι υπέστη ένα χτύπημα στο κεφάλι υπό κράτηση, αλλά αυτό αμφισβητήθηκε από τις ιρανικές αρχές, οι οποίες διενεργούν έρευνα.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, πυρπόλησαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η κυβέρνηση απάντησε με αληθινά πυρομαχικά και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν επίσης διαδηλωτές να αιμορραγούν», ανέφερε το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι χαλαρώνουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές στο Ιράν για να επεκτείνουν τις υπηρεσίες Διαδικτύου, λίγες μέρες αφότου ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις για να προσφέρει τη δορυφορική υπηρεσία Starlink της εταιρείας του στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα νέα μέτρα «θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προσπαθειών της ιρανικής κυβέρνησης να παρακολουθεί και να λογοκρίνει τους πολίτες της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν το χιτζάμπ σε αντισυγκεντρώσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις.

«Η μεγάλη διαδήλωση του ιρανικού λαού που καταδίκαζε τους συνωμότες και τις ιεροσυλίες κατά της θρησκείας πραγματοποιήθηκε σήμερα», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με διαδηλωτές υπέρ του χιτζάμπ στο κέντρο της Τεχεράνης, πολλοί από τους οποίους άνδρες αλλά και γυναίκες ντυμένες με μαύρα τσαντόρ.

Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε την Πέμπτη: «Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και βανδαλισμού».

Η αναταραχή έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την ηγεσία του Ιράν, καθώς η ιρανική οικονομία παραμένει βυθισμένη σε μια κρίση που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.