Οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν χθες Σάββατο από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και περισσότερους από δύο μήνες στη χώρα.

«Τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται (για το θέμα)» για το εάν ο νόμος χρειάζεται αλλαγές, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επικαλούμενος το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο νόμο από τα δύο όργανα, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των συντηρητικών.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες στο Ιράν τον Απρίλιο του 1983, τέσσερα χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία.

Παραμένει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα όπου οι συντηρητικοί επιμένουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική, ενώ οι μεταρρυθμιστές θέλουν να το αφήσουν στην επιλογή του ατόμου.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες. Η μαντίλα έκτοτε πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Ωστόσο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τεχεράνη ο Ραϊσί φάνηκε να είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία: «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες […] αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.