Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, ο Babak Zanjani είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 με την κατηγορία πως είχε παρακρατήσει δισεκατομμύρια εσόδων από διακίνηση πετρελαίου που πραγματοποιούσε μέσω των εταιρειών του. Τότε είχε μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και της ΕΕ που αφορούσε τους επιχειρηματίες που βοηθούσαν το Ιράν να διακινήσει πετρέλαιο ενάντια στις διεθνείς κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, το 2010 με δίκτυο που είχε στήσει σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία και Μαλαισία, είχε καταφέρει να διαθέσει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Zanjani αρνήθηκε τις κατηγορίες επικαλούμενος πως το ίδιο το εμπάργκο δεν του επέτρεπε να καταβάλει στην κυβέρνηση της χώρας 1,2 δισ. δολάρια το οποίο παραδέχθηκε πως οφείλει, ωστόσο, οι κατήγοροί του έκαναν λόγο για άλλο ποσόν και συγκεκριμένα για 2,7 δισ. δολάρια το οποίο υπεξαίρεσε.

Μαζί με τον πολυεκατομμυριούχο, στην ποινή του θανάτου καταδικάστηκαν και δυο ακόμη άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, όλοι ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την σύλληψή του το 2013 η οποία μάλιστα είχε γίνει μια ακριβώς ημέρα μετά από διαταγή που έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί για καταπολέμηση της οικονομικής διαφθοράς, ο Zanjani είχε δηλώσει πως «εγώ δεν ασκώ πολιτική, εγώ απλώς κάνω μπίζνες».