Πρόκειται ουσιαστικά για αντίποινα στο εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ από την 1η Ιουλίου στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.
 
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια απάντηση στο πετρελαϊκό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας» δήλωσε ο Εμπραχίμ Αγά Μοχαμαντί, που είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου. Ο βουλευτής διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, με την ένδειξη «επείγον».
 
Τους τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει κατ' επανάληψη απειλήσει ότι θα κλείσει τα στενά του Χορμούζ, απ' όπου περνά το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται με πετρελαιοφόρα σε όλο τον κόσμο.
 
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το εμπάργκο ως μοχλό για να πιέσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο ισχυρίζονται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς. Το Ιράν, αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες εξυπηρετούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλους αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
 
Η Ελλάδα είχε ζητήσει να καθυστερήσει η εφαρμογή των κυρώσεων – που σχεδιάστηκαν τον Ιανουάριο – εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από το ιρανικό αργό. Σε αντίθεση με άλλους προμηθευτές πετρελαίου, η Τεχεράνη προσφέρει στην Ελλάδα πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποπληρωμή του αργού που της πουλά. Ωστόσο, η ΕΕ ενέκρινε και τυπικά το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, απορρίπτοντας την εξαίρεση της Ελλάδας λόγω οικονομικών προβλημάτων.