Η καταδίκη τoυ Keywan Karimi ακολουθεί παρόμοιες ποινές για άλλους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι η μετριοπαθής κυβέρνηση κινείται προς μια μείωση της έντασης με τη Δύση σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προηγούμενων περιστατικών ο ιρανοαμερικάνος δημοσιογράφος, Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος κατηγορείται για “κατασκοπεία”, “συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις”, “συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών και προπαγάνδα σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας”.

Η υπόθεση του σκηνοθέτη δείχνει τα όρια της ελεύθερης έκφρασης στο Ιράν αλλά και τη δύναμη που οι σκληροπυρηνικοί εξακολουθούν να διατηρούν στη χώρα.

 
«Δεν ξέρω τι συνέβη και πρέπει να πάω στη φυλακή για έξι χρόνια,» τόνισε ο Karimi στο Associated Press. «Μιλάω για την κυβέρνηση, μιλάω για την κοινωνία, μιλάω για γκράφιτι, μιλάω για τους εργάτες. Δείτε τις ταινίες μου και … στη συνέχεια κρίνετέ με.»
 
Τόσο ο Karimi όσο και ο δικηγόρος του, Αmir Raeisian λένε ότι το δικαστήριο καταδίκασε τον σκηνοθέτη με την κατηγορία της «προσβολής ιερών» στο Ιράν. Η κατηγορία κάνει αναφορά σε ένα βίντεο κλιπ και μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Karimi με τον τίτλο «Writing on the city», η οποία επικεντρώνεται σε πολιτικά γκράφιτι στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979  μέχρι τις εκλογές του 2009.
 
Καμία αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός δεν έκαναν όυτε τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ούτε οι αρχές. Τόσο ο Karimi όσο και ο δικηγόρος του λένε ότι θα ασκήσουν έφεση. Προς το παρόν παραμένει ελεύθερος.
 
Ο Karimi είναι ίσως πιο γνωστός στους διεθνείς κριτικούς κινηματογράφου για την ασπρόμαυρη μινιμαλιστική ταινία του, του 2013 «Η περιπέτεια ενός παντρεμένου ζευγαριού». Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία, βασισμένη σε μια ιστορία του Ιταλού συγγραφέα, Ιταλό Καλβίνο, η οποία παρακολουθεί τη ρουτίνα ενός συζύγου και τη σύζυγο που εργάζονται σε αντίθετες βάρδιες,  αυτή σ’ένα εργοστάσιο μπουκαλιών και αυτός σε ένα κατάστημα μανεκέν. Στην ταινία δεν μιλά κανείς, ο μόνος θόρυβος είναι το βουητό της πόλης στην οποία ζουν.
 
Η ταινία παίζεται σε περίπου 40 φεστιβάλ και έχει αποσπάσει βραβεία στην Ισπανία και την Κολομβία.
 
Η υπόθεση εναντίον του Karimi έρχεται τη στιγμή που οι βαθιά συντηριτικοί κατηγορούν τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ότι δεν έχει σταματήσει την εξάπλωση του «παρακμιακού» δυτικού πολιτισμού στο Ιράν.
 
«Δεν ξέρω τι θα συμβεί», είπε την Τρίτη. «Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος με αυτή την απόφαση.»
 
Ο Καρίμι λέει ότι και μια άλλη ταινία του, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Broken border», είχε επιπ΄τωσεις στις κατηγορίες εναντίων του. Η ταινία επικεντρώνεται στο λαθρεμπόριο της επιδοτούμενης από το Ιράν βενζίνης πάνω από τη χιονισμένη οροσειρά Ζάγκρος που χωρίζει το Ιράν από το Κουρδιστάν στο Ιράκ.
 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάιο του 2014 οι αρχές συνέλαβαν μια ομάδα νέων Ιρανών, ανδρών και γυναικών, για ένα βίντεο όπου χορεύουν το τραγούδι του Pharrell Williams «Happy». Ενώ οι συλλήψεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον μουσικό, αυτοί που συμμετέχουν έλαβαν ο καθένας ποινές με αναστολή έξι μηνών στη φυλακή και 91 μαστιγώματα.