«Το υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης του Βασιλείου της Σουηδίας συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας», ανέφερε το IRNA, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου. Δεν αναφέρθηκε πότε έγινε η σύλληψη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε στο Reuters ότι γνώριζε την υπόθεση.

«Πρόκειται για μια γνωστή και εν εξελίξει υπόθεση την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται εδώ και καιρό», ανέφερε μια εκπρόσωπος σε ένα σχόλιο που απεστάλη μέσω email.

Δεν ήταν σαφές εάν το άτομο που συνελήφθη είναι ο Σουηδός που το υπουργείο Εξωτερικών είπε τον Μάιο ότι είχε τεθεί υπό κράτηση στο Ιράν.

«Ο ύποπτος βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το υπουργείο Πληροφοριών κατά τη διάρκεια πολλών προηγούμενων ταξιδιών στο Ιράν λόγω της ύποπτης συμπεριφοράς και των επαφών του […] για επίσκεψη σε πόλεις που βρίσκονταν εξ ολοκλήρου εκτός τουριστικών προορισμών», ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν, επικαλούμενο το υπουργείο Πληροφοριών.

Ομάδες δικαιωμάτων κατηγόρησαν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι προσπαθεί να κερδίσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες μέσω συλλήψεων με πλαστές κατηγορίες. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.