Ο τάφος της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής ο θάνατος της οποίας προκάλεσε το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του Ιράν, βεβηλώθηκε, σύμφωνα με ακτιβιστές και τον δικηγόρο της οικογένειας.

«Δυστυχώς, την Κυριακή το πρωί, πρόσωπα που γνωρίζουμε και που είχαν ήδη δράσει με τον ίδιο τρόπο κατά το παρελθόν, επιτέθηκαν στον τάφο της Ζίνα Μαχσά Αμινί», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Σάλεχ Νικμπάχτ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το KHRN.

Δεν διευκρίνισε ποια ήταν τα πρόσωπα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν παρέμβει προηγουμένως για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός προστατευτικού υπόστεγου πάνω από τον τάφο.

«Και το τζάμι της ταφόπλακάς σας τους ενοχλεί; Αφήστε τους να το σπάσουν χίλιες φορές, θα το αποκαταστήσουμε ξανά, να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος», δήλωσε ο Ασκάν Αμινί στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι οικογένεια και οι υποστηρικτές της Μαχσά Αμινί δηλώνουν ότι η νεαρή σκοτώθηκε από χτύπημα στο κεφάλι ενώ κρατείτο, αλλά οι αρχές δηλώνουν ότι ο θάνατός της οφείλεται σε οξύ καρδιακό επεισόδιο που προκλήθηκε από την πρότερη κακή υγεία της.

Σύμφωνα με τη νορβηγική ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), η καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων. Το Ιράν προχώρησε επίσης στον απαγχονισμό επτά ανδρών για υποθέσεις που σχετίζονται με διαδηλώσεις σε αυτό που οι ακτιβιστές περιγράφουν ως σκόπιμη πολιτική που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι άλλοι επτά άνδρες κινδυνεύουν να εκτελεστούν σε σχέση με τις διαδηλώσεις.