Η ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπέβαλε ένα «τελικό κείμενο» μετά από τέσσερις ημέρες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Βιέννη, ανέφερε το Reuters.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο κείμενο, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και 15 μήνες. Δήλωσε επίσης στο Reuters ότι περίμενε μια τελική απόφαση από τα μέρη μέσα σε «πολύ λίγες εβδομάδες».

Η πρόταση της ΕΕ για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 «μπορεί να είναι αποδεκτή εάν παρέχει διαβεβαιώσεις» για τις βασικές απαιτήσεις της Τεχεράνης, ανέφερε την Παρασκευή το IRNA, επικαλούμενο ανώτερο Ιρανό διπλωμάτη.

Σύμφωνα με το IRNA ο Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τεχεράνη επανεξετάζει την πρόταση που υπέβαλε η ΕΕ, σημειώνοντάς ότι: «Μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δοθούν στο Ιράν διαβεβαιώσεις για τα ζητήματα διασφαλίσεων, κυρώσεων και εγγυήσεων».

Το Ιράν επιδίωξε να λάβει εγγυήσεις ότι κανένας μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία εάν αυτή αναζωογονηθεί, όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, αποκαθιστώντας τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, το Ιράν περιόρισε το αμφισβητούμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.