Μετά την αντεπίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σε αντίποινα για το πλήθος ισραηλινών επιθέσεων σε ιρανικούς στόχους στην Συρία, με αποκορύφωνα τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά ανώτατα στρατιωτικά και διπλωματικά στελέχη της Τεχεράνης, το ιρανικό Press TV στο κανάλι του στο Telegram ανέφερε ότι «όλοι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που εκτόξευσε η Τεχεράνη έπληξαν στόχους στο Ισραήλ». Συγκεκριμένα το δημοσίευμα έγραφε: «Όλοι οι υπερηχητικοί πύραυλοι έφτασαν στους στόχους τους, διαπερνώντας τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας».

Το τηλεοπτικό κανάλι δημοσίευσε το υλικό με την ένδειξη «αποκλειστικό», αλλά δεν διευκρίνισε την πηγή. Επιπλέον, δεν διευκρίνισε πόσοι υπερηχητικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν. Επίσης, ανάρτησε βίντεο το οποίο συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο, σύμφωνα με το οποία τα «πλάνα δείχνουν την ευελιξία ενός ιρανικού πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση True Promise και την ικανότητά του να αποφεύγει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας».

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ και οι σύμμαχοί του «απέτρεψαν την ιρανική επίθεση με απαράμιλλο τρόπο», ενώ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την Nevatim, το οποίο δείχνει απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι η βάση λειτουργεί κανονικά, μετά την «επιτυχή» απόκρουση της ιρανικής αντεπίθεσης.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, εκτοξεύθηκαν 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι επιφανείας – επιφανείας. Υποστηρίζεται ότι το Τελ Αβίβ κατέρριψε τα περισσότερα από τα βλήματα και τα drone, πριν φτάσουν στο Ισραήλ με τον αμερικανικό και ο βρετανικό στρατό να συμμετέχουν στην απόκρουση των επιθέσεων.

H πολύωρη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένη απόφαση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην αντεπίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν. «Το υπουργικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ανταποκριθεί – αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι ο στρατός έχει αναλάβει να βρει πρόσθετες επιλογές.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν επιδιώκουν να κλιμακώσουν την κατάσταση με το Ιράν. Οι Ισραηλινοί υπουργοί Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Άιζενκοτ υποστήριξαν την άμεση απάντηση, αλλά η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οδήγησε σε απόφαση να καθυστερήσει.

Όλες οι πηγές – μεταξύ άλλων και ισραηλινές – συγκλίνουν στο γεγονός, ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους πυραύλους του Ιράν έπληξαν την στρατιωτική αεροπορική βάση Nevatim, όπου σταθμεύουν και F-35.