«Η εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών απειλών κατά του Ιράν φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Σιωνιστικό καθεστώς έχει ξεχάσει ότι το Ιράν είναι κάτι παραπάνω από ικανό να τους χτυπήσει από οπουδήποτε», γράφουν οι Tehran Times. Είχε προηγηθεί ανάρτηση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronot, η οποία ανέφερε ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Συρία είναι «άμεσο μήνυμα» προς το Ιράν. Μάλιστα το Ισραήλ συνέχισε την επιθετικότητα του εξαπολύοντας βομβαρδισμό εναντίον των προαστίων της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού, νωρίς την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές και το θάνατο ενός στρατιώτη. Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού δέχθηκε επίσης να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων της αεροπορίας και του κλάδου πληροφοριών του ισραηλινού στρατού για να προετοιμαστεί για επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αποκαλύψεις για δολοφονία Σύρου βουλευτή από το Ισραήλ στο Γκολάν

Μάλιστα ο Γιόσσι Γιεχόσουα, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδας που είναι η νο.1 σε καθημερινή κυκλοφορία στο Ισραήλ, έκανε λόγο για «απευθείας απάντηση» στο Ιράν, σε ό, τι αφορά την εκτέλεση του Μιντάτ Σάλεχ. Υπευθυμίζουμε πως ο Μιντάτ δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη σε συριακό χωριό στα -κατεχόμενα από το Ισραήλ- υψίπεδα του Γκολάν, ενώ το σιωνιστικό καθεστώς έχει αρνηθεί σχολιάσει επίσημα μέχρι σήμερα την ανάμειξή του, παρότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας (SANA) έχει αναφέρει μαρτυρίες για έντονη παρουσία ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δίχως να είχε γίνει σαφές πως ακριβώς σκοτώθηκε. Ο Μιντχάτ, 54 ετών, θεωρήθηκε από το Ισραήλ ιρανική επαφή στα Υψίπεδα του Συριακού Γκολάν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί το 1985 για συνωμοσία εναντίον του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν. Μετά την αποφυλάκισή του, επέστρεψε στη Συρία, όπου υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου μέχρι το 2005. Στη συνέχεια διορίστηκε στο σχετικό χαρτοφυλάκιο για το Γκολάν από τον προεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ.

Ο αδελφός του, ο Γιασέρ Σάλεχ, γιατρός στη Δαμασκό, δήλωσε στο Associated Press ότι ο Μιντχάτ του ζούσε επίσης στη συριακή πρωτεύουσα, αλλά επισκεπτόταν περιοδικά τη συνοριακή περιοχή, κοιμόταν εκεί και μερικές φορές μιλούσε με συγγενείς στην άλλη πλευρά των συνόρων. Είπε ότι ο νεότερος αδελφός του είχε επιβιώσει από μια προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας στις αρχές του 2011 και παρέμεινε αφοσιωμένος στον τερματισμό του ελέγχου του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν μέχρι τέλους. Ο Γιόελ Γεχοσουα , στρατιωτικός ανταποκριτής της Yediot Ahronot, δήλωσε πως αν το Ισραήλ όντως σκότωσε τον Σάλεχ με μια πρωτοφανή επίθεση ελεύθερου σκοπευτή, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν και τη Συρία σχετικά με τις δραστηριότητές τους κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Το μήνυμα λέει ότι έχουμε πολλούς τρόπους και πολλές τεχνικές», είπε. «Σας παρακολουθούμε».

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα, ενώ πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των εποίκων που ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, εγκρίνοντας ένα σχέδιο 317 εκατομμυρίων δολαρίων για τον διπλασιασμό του πληθυσμού των Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα. Σαράντα χρόνια από τότε που το Ισραήλ προσάρτησε την επικράτεια, το Υπουργικό Συμβούλιο ψήφισε την κατασκευή 7.300 κατοικιών στο χωριό εποίκων Μέβο Χάμα σε διάστημα πέντε ετών. Το σχέδιο προβλέπει να δαπανηθούν ένα δισεκατομμύριο σέκελ για στέγαση, υποδομές και άλλα έργα για την προσέλκυση 23.000 εποίκων στην περιοχή. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ το αναγνώρισε αυτό (βλ. την ισραηλινή κατοχή στο Γκολάν) και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή την πολιτική, είναι επίσης σημαντικό», προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Παρότι, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι υπάρχουν νομικά ερωτήματα σχετικά με την κίνηση Τραμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κατοχή στα συριακά εδάφη, παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε σκέψη για αντιστροφή της πορείας, ειδικά με τον συριακό εμφύλιο πόλεμο να συνεχίζεται.

Το κράτος του Ισραήλ προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πολέμου του 1967 και 14 χρόνια αργότερα ψήφισε τον νόμο του Γκολάν επεκτείνοντας την κυριαρχία του στη γη. «Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, πολλοί από τους Σύρους κατοίκους συνεχίζουν να αντιτίθενται σε αυτό που αποκαλούν “παράνομη προσάρτηση» της γης τους”», παραδέχεται το Associated Press. Όπως αναφέρει το αμερικάνικο μέσο, «τα Υψίπεδα του Γκολάν έχουν τεράστια τακτική σημασία για τον ισραηλινό στρατό, δίνοντάς τους τη δύναμη να επιβλέπουν την περιοχή. Επιπλέον, χρησιμεύει επίσης ως κρίσιμη πηγή νερού για τους κατοίκους. Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας τους, και οι δύο πλευρές διεξήγαγαν πολλαπλές συζητήσεις, αλλά όλες έληξαν χωρίς οριστικές αποφάσεις – κυρίως λόγω της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να μην υποχωρήσει και της απροθυμίας της Συρίας να αποδεχθεί την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους».

Τυχοδιωκτισμοί σε «τεντωμένο σχοινί»

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα σε ανταγωνιστικά εταιρικά συμφέροντα. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Boeing, και δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοι που θα ήθελαν πρόσβαση στην αγορά του Ιράν. Από την άλλη, υπάρχουν αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα που θέλουν να ανακτήσουν έναν ασφυκτικό έλεγχο στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και οι τραπεζίτες που θέλουν να διατηρήσουν τη Wall Street και το δολάριο στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας. Και οι εταιρείες όπλων που κερδίζουν από τον ατελείωτο πόλεμο. Η αμερικανική πολεμική μηχανή έχει δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπους για την επίτευξη των διεστραμμένων ονείρων τους», είχε εξηγήσει στο Press TV από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης Μπάιντεν ο Μπιλ Ντορς από την σοσιαλιστική αμερικάνικη εφημερίδα Struggle La Lucha και επί σειρά ετών αντιπολεμικός ακτιβιστής.

Oι προβλέψεις του φαίνεται να επιβεβαιώνονται με την Yedioth Ahronot να αποκαλύπτει επίσης ότι ένα από τα κύρια αιτήματα του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο τόνισαν ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ και ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα κατά την επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον, είναι η πλήρης παύση του προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για το σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Ιράν για να πλήξει το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, το Ιράν χρειάζεται μία ώρα για να εκτοξεύσει πυραύλους στο Ισραήλ. Εκτός από την Ουάσιγκτον, η Γερμανία έχει έχει επίσης λάβει πιο σκληρή στάση εναντίον του Ιράν από τότε που ο Σόλτς ανέλαβε την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει πως συνεργάζεται «νυχθημερόν» με το Ισραήλ, για να εμποδίσουν από κοινού το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά. Για το λόγο αυτό, τα 2 κράτη προχώρησαν σε 10ετη εμπορική και αμυντική συμφωνία, η οποία ισοδυναμεί με «ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία που καλύπτει τον κυβερνοχώρο, την τεχνολογία, το εμπόριο και την άμυνα». Μάλιστα, η συμφωνία ήρθε παρά τις αποδείξεις για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εμπλοκή της χώρας μας

Οι Τάιμς του Ισραήλ κάνουν λόγο για άσκηση μεγάλης κλίμακας πάνω από τη Μεσόγειο την άνοιξη του 2022, με δεκάδες αεροσκάφη να προσομοιώνουν ένα χτύπημα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σύμφωνα με ρεπορταζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan, που επιβεβαιώθηκε από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, η άσκηση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και θα περιλαμβάνει δεκάδες αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-15, F. -35 και μαχητικά F-16, κατασκοπευτικά αεροπλάνα Gulfstream G550 και τζετ ανεφοδιασμού. Τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν την άσκηση πολύ πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα για να προσομοιώσουν την απόσταση —πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια)— που θα χρειαζόταν το αεροσκάφος για να ταξιδέψει σε ένα χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak πηγαίνει σε βαθύτερο στάδιο την εμπλοκή της Ελλάδας, γράφοντας πως στην πρόβα πολέμου κατά του Ιράν θα χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός εναέριος χώρος.

«Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει ασκήσεις σε αυτές τις αποστάσεις. Νωρίτερα φέτος, ισραηλινά τζετ συμμετείχαν σε άσκηση υπό την ηγεσία της Ελλάδας πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα» συμπληρώνουν οι Τάιμς του Ισραήλ. Το παραπάνω επιβεαιώνεται από την ιστοσελίδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ανέφερε πως η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν στην «Γαλάζια Σημαία», τη «μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση του Ισραήλ που έγινε ποτέ». «Η άσκηση παρέχει την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν κοινές τακτικές πτήσεις ενάντια σε ποικίλες απειλές χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα ασκούνται σε μάχες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, απειλές προηγμένων πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) και διάφορα επιχειρησιακά σενάρια σε εχθρικό (!) έδαφος», αναφέρει, αφήνοντας μας με την απορία από που ως που η χώρα μας συμμετέχει σε ασκήσεις εισβολής σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι παραπάνω ασκήσεις εντάσσονται στο «σχέδιο Β» του Ισραήλ στο «χειρότερο δυνατό σενάριο», σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν. Mε την παραπάνω αφορμή ο διοικητής της μεραρχίας Marom, δήώσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο μέλλον σε μια στρατιωτική συνεργασία. «Έδωσα εντολή [στον στρατό] να βελτιώσει τη δημιουργία δυνάμεων, παράλληλα με τις συζητήσεις μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους», δήλωσε στο ίδιο κλίμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Αμερικάνικα οπλα μαζικής καταστροφής στα χέρια του Ισραήλ;-Τα αδιέξοδα της πολιτικής των ΗΠΑ

Αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα κατά του Ιράν χωρίς συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν αυτή την ικανότητα, καθώς αρκετές ιρανικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες αρκετά βαθιά κάτω από τη γη που θα απαιτούσαν ιδιαίτερα ισχυρά πυρομαχικά, τα οποία επί του παρόντος μόνο οι ΗΠΑ κατέχουν. Για το σκοπό αυτό, ΗΠΑ και Ισραήλ, συζητούν επίσημα την προμήθεια 5 αμερικανικών οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα: το πολεμικό πλοίο Littoral, το F-22 Raptor, το βομβαρδιστικό B-21 Long Range Strike, το Υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων και την λεγόμενη «Μητέρα των Βομβών» (MOP). Ακόμα, το Ισραήλ θεωρείται η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ωστόσο, οι ασκοί του αιόλου που άνοιξαν από την απόφαση του Ντόλαντ Τραμπ να κλιμακώσει την επίθεση κατά του Ιράν με το να αποσυρθεί από τις πυρηνικές συμφωνίες με την Τεχεράνη και να δολοφονήσει τον Ιρανό στρατηγό Σολείμανί, έχουν δημιουργήσει στρατηγικά αδιέξοδα στο Πεντάγωνο που θέλει να εστιάσει την επιθετικότητά του στον πόλεμο κατά της Κίνας. Μάλιστα, η αμερικάνικη επιθετικότητα έχει φέρει κοντά τις 2 χώρες-στόχους, με τη Κίνα να εισάγει έως και 700.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa, αποτελώντας στρατηγικό διέξοδο στο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής φαίνεται στα δημοσιεύματα πως οι ΗΠΑ πλέον ελπίζουν σε παρέμβαση της Ρωσίας και της Κίνας, ώστε το Ιράν να πειστεί να επανέλθει στο πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν μέχρι σήμερα δηλώνει σε όλους τους τόνους πως όρος για αυτό, είναι η άρση των μονομερών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Δύο χρόνια μετά την δολοφονία Σολεϊμανί και μετά την εκλογή του Ραϊσί, το Ιράν δεν δείχνει να πρόθυμο να παραδωθεί, με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης να προχωρούν σε προειδοποιητική εκτόξευση πυραύλων κρουζ κατά τη διάρκεια ασκήσεων σε παράκτια περιοχή του Κόλπου Ομάν, στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ όπου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει το προειδοποιητικό πρωτοσελιδο των Τάιμς της Τεχεράνης: «Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολλάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ απάντησε συνολικά στις ισραηλινές απειλές το 2013, λέγοντας: “Μερικές φορές οι ηγέτες του σιωνιστικού καθεστώτος μας απειλούν. Απειλούν ακόμη και να χτυπήσουν στρατιωτικά, αλλά νομίζω ότι το γνωρίζουν και αν δεν το γνωρίζουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάνουν το λάθος, η Ισλαμική Δημοκρατία θα καταστρέψει το Τελ Αβίβ και την Χάιφα».

«Ο δρόμος που άνοιξε ο Σολεϊμανί δεν έχει κλείσει»