Όπως δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, η χώρα πρόκειται να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη παίρνοντας θέση δίπλα στην Τερέζα Μέι, η οποία πρώτη είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από την Βρετανία, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Σέργκει Σκριπάλ.
 
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Κόβενι αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως «το υπουργείο Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον ενημέρωσε ότι η διαπίστευση ενός μέλους του προσωπικού του με διπλωματικό καθεστώς θα τερματισθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».
 
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία για να συζητήσει μαζί του το ζήτημα αυτό. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε δηλώσει πως αν και υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να είναι πίσω από την επίθεση, χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις. Ο ίδιος μάλιστα είχε εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η ανάκληση πρεσβευτών της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις σχέσεις με τη Ρωσία.
 
Από μεριάς του υο υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας έδωσε διορία εφτά ημερών σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Ιγκόρ Ντοντόν εξέφρασε την αντίθεση του για την απόφαση του υπουργείου να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες.
 
«Είμαι πολύ εκνευρισμένος με την απόφαση της κυβέρνησης της Μολδαβίας να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Καταδικάζω με κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την αντιρωσική πρόκληση. Η Μολδαβία δεν δεσμεύεται με υποχρεώσεις προς τη Μ. Βρετανία και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να λάβει τέτοιου είδους μέτρα βάσει της αρχής της αλληλεγγύης προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη» έγραψε στο Facebook.
 
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το ΝΑΤΟ προχώρησε στην απέλαση εφτά διπλωματών, ενώ τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει πως θα απελάσει 60 διπλωμάτες από τις ΗΠΑ.