X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυττό – επιβεβαιώνονται οι φόβοι για νεκρούς (UPD)

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πάνω από δεκαπέντε νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Άγνωστη ακόμη η αιτία των εκρήξεων. Μεγάλης έκτασης οι ζημιές στο λιμάνι της Βηρυττού, όπου κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε περιοχή με αποθήκες. Τεραστιες οι υλικές ζημιές. Ημέρα Εθνικού Πένθους η Τετάρτη.
|

Περισσότερους από δεκαπέντε νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυττού το απόγευμα της Τρίτης, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, ενώ τεράστιες είναι και οι υλικές ζημιές. Για «πολλά θύματα και πάνω από δύο χιλιάδες τραυματίες» κάνει λόγο ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός. Συνεχείς οι μεταδόσεις εκκλήσεων για αίμα από όλα τα ΜΜΕ. Oι αρχές έχουν αποκλείσει ολόκληρη την περοχή και έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους. Ημέρα Εθνικού Πένθους κήρυξε η κυβέρνηση την Τετάρτη, αύριο.

H πρώτη ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης συντάραξε το απόγευμα της Τρίτης λίγο μετά τις έξι, τη Βηρυττό.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε πολλά τετράγωνα και σπίτια και γραφεία, ακόμη και ένα χιλιόμετρο μακρυά, είδαν τις τζαμαρίες τους να καταρρέουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αισθητή ως την Κύπρο, πάνω από 180 χιλιόμετρα μακρυά. Η ύπαρξη νεκρών, και μάλιστα πολλών, αναφέρονταν εκτενώς, αμέσως μετά την έκρηξη, από ανεξάρτητες πηγές στα κοινωνικά δίκτυα.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης, ενώ τα τοπικά μέσα επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε και δεύτερη παράλληλη έκρηξη. Οι μεγάλες ζημιές στο πιο πλούσιο εμπορικό κέντρο του κέντρου της πόλης είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στη δεύτερη έκρηξη, την οποία τα τοπικά μέσα τοποθετούν πλησίον της κατοικίας του παραιτηθέντος, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του φθινοπώρου του 2019, πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, αλλά και πλησίον των γραφείων του CNN.

Εκτενώς και ισχυρά αντιληπτή έγινε, πάντως, η έκρηξη στο λιμάνι, που κυριολεκτικά ισοπέδωσε περιοχή των αποθηκών. Οι αρχές του Λιβάνου διέψευσαν πηγές που έκαναν λόγο για αποθήκες πυροτεχνημάτων, και ανέφεραν ότι πρόκειται για αποθήκες του Στρατού, στις οποίες όντως φυλάσσονταν εκρηκτικές πρώτες ύλες. Όμως ήδη ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για αποθήκες στις οποίες φυλάσσονταν όπλα της Χεσμπολάχ ή υπήρχε γραμμή παραγωγής όπλων. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Ισραηλινό Τύπο έφεραν την οργάνωση να «κρύβει» σε αστικά κέντρα τα όπλα της.

Η Χεσμπολάχ διέψευσε πάντως τα σενάρια αυτά και επισήμως αρνείται ότι υπάρχει εμπλοκή του Ισραήλ.

Το κανάλι της Ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) επίσης διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του Ισραήλ στα τραγικά γεγονότα της Βηρυττού, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί ο Βενιαμίν Νετανιάχου επανήλθε με νέες απειλές κατά της Χεσμπολάχ, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες, αναλυτές αναφέρονται στην πιθανότητα το Ισραήλ να επιδιώξει σύγκρουση με την Χεσμπολάχ, με επεισόδιο στα σύνορα, ειδικά καθώς στις 27 Ιουλίου είχαμε ήδη ένα μίνι μεθοριακό επεισόδιο, σε εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ. Η Χεσμπολάχ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στο επεισόδιο – συνηθίζει να αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της – και οι αναλυτές το χαρακτήρισαν ως «πιθανή Ισραηλινή προβοκάτσια». Αμέσως μετά ο Ισραηλινός στρατός αύξησε τις δυνάμεις του στη συνοριακή γραμμή με το Λίβανο, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ έγραφαν ότι οι Ισραηλινοί κάναν πίσω για να μην εκτεθεί η …Χεσμπολάχ.

Η πρόκληση ενός επεισοδίου ή και μιας σύγκρουσης, θα αποτελούσε λύση για το Νετανιάχου που αντιμετωπίζει σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα, με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, τα μέτρα κατά της πανδημίας να θεωρούνται ελάχιστα και η εμπλοκή του σε σκάνδαλα να προκαλεί όλο και δυνατότερες φωνές που τον καλούν σε παραίτηση.

«Μπίμπι, Παραιτήσου!»

Από την άλλη πλευρά, και ο Λίβανος βρίσκεται εδώ και μήνες σε βαθιά οικονομική κρίση, την οποία μόνον χειροτέρεψε η πανδημία. Ο λαός είναι οργισμένος με την ανικανότητα των πολιτικών και ήδη αγνοεί τα μέτρα της πανδημίας για να εκφράσει την οργή του.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις