Για πλήθος θεμάτων που άπτονται της πορείας της οικονομίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωί της Δευτέρας, παραχωρώντας συνέντευξη στον «Real FM».
Ο υπουργός δήλωσε πως το χρονικό εύρος της πανδημίας θα καθορίσει και την ταχύτητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Όσο περισσότερο διαρκέσει η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων της προηγούμενης περιόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ακόμη προχώρησε σε εκτιμήσεις αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως «όλα συγκλίνουν στο βασικό σενάριο ότι το rebound της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρό και αυτό αποδεικνύεται ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την αντίστροφη έννοια ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει την ένταση άλλων χωρών».

Ο υπουργός επιχειρώντας να στηρίξει τη θέση του εξήγησε ότι «το πρώτο εξάμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, η Ευρωζώνη 9,1%, η Πορτογαλία 9,3%, η Ιταλία 11,7%, η Γαλλία 12,3% και η Ισπανία 13,1%. Το συμπέρασμα είναι ότι είχε δυναμική η ελληνική οικονομία το προηγούμενο εξάμηνο, αυτή η δυναμική είχε αποκτήσει κάποια θεμέλια που κράτησαν την ελληνική οικονομία και σε αυτό πρέπει να προσθέσετε το χρονικό διάστημα του lockdown και το ότι πήραμε έγκαιρα μέτρα και στο επίπεδο της οικονομίας», υπογράμμισε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Τουρισμός

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο οποίος και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας και αυτή τη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας τα τουριστικά έσοδα ήταν σαφώς μειωμένα σε σχέση με πέρσι, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η πορεία του κλάδου, είναι στα πλαίσια του βασικού σεναρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο τα 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο «εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά έσοδα από τον τουρισμό, σαφώς πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, τους μήνες που δεν έχουν προσμετρηθεί στο πρώτο εξάμηνο, δηλ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε ότι ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις».

Μάλιστα ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως τον Αύγουστο παρατηρούμε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τους αρχικούς στόχους και επίσης κλάδους της οικονομίας που έχουν ανακάμψει. Σε σχέση με τον πολύπλευρα πληττόμενο κλάδο της εστίαση ο υπουργός παραδέχτηκε μεν ότι αυτός «υποφέρει» αλλά επεσήμανε δε, πως «τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εστίαση και τα μπαρ τον μήνα Αύγουστο, είναι καλά».

Για το αναμενόμενο ύψος της ύφεσης ο υπουργός δήλωσε πως «με τα σημερινά δεδομένα» θα ισχύσει η κυβερνητική εκτίμηση που είχε γίνει στις 30 Απριλίου ότι η ύφεση θα είναι μέχρι 8%. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι πιο βαθιά και στην Ελλάδα λιγότερο βαθιά», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική κριτική για την έλλειψη εμπροσθοβαρών μέτρων το προηγούμενο διάστημα, απάντησε ότι «τέτοιες συμβουλές θα πρέπει να πάρει από την Αντιπολίτευση και η Ισπανία και η Ιταλία και όλη η Ευρώπη που έχει πιο βαθιά ύφεση από την Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύει το άστοχο των παρεμβάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή

«Έχουμε βοηθήσει 110.000 επιχειρήσεις μέσα από τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής και ακολουθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα και το οποίο θα είναι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα είναι στοχευμένο και διευρυμένο για να καλύψει και τις επιχειρήσεις του τουρισμού χωρίς ταμειακή μηχανή.

«Άλλωστε οι επιχειρήσεις του τουρισμού πήραν σημαντικά ποσά και από τη δεύτερη επιστρεπτέα. 19.057 επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά πήραν ποσά από το δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής», ισχυρίστηκε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Αποθέματα 38 δισ.

Ο υπουργός μίλησε επιπροσθέτως και για το «μαξιλάρι» το οποίο υπάρχει στα κρατικά ταμεία, υπογραμμίζοντας όπως αυτό είναι πλέον στα 38 δισ. Εξηγώντας πως προέκυψε, είπε πως «από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 15 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθέματα 38 δισ. ευρώ. Αν δεν είχαμε ξοδέψει στο μεσοδιάστημα για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία θα είχαμε το άθροισμα δηλ. 52 δισ. ευρώ» και προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες περίπου στα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αγορά.

Αναδρομικά στους συνταξιούχους

Σε σχέση με την ημερομηνία της απόδοσης των αναδρομικών στους συνταξιούχους, θέμα που είχε εγείρει σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το μόνο που ανέφερε ήταν πωες «θα υπάρχει η πρόβλεψη για την απόδοση των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο να καταβληθούν οπωσδήποτε εντός του 2020».

Την ίδια παραπομπή έκανε και για την επιδότηση εισφορών των εργοδοτών λέγοντας πως «είναι θέμα ημερών να ακούσετε τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το εάν θα παραμείνουν μειωμένοι οι συντελεστές ΦΠΑ καθώς επίσης και για το εάν θα υπάρξουν μειώσεις και σε άλλους τομείς, ο υπουργός υποστήριξε ότι «στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων με μόνιμο χαρακτήρα. Δυστυχώς ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Μέσα σε αυτή προχωρήσαμε σε παροδικές μειώσεις φόρων, όπως στην εστίαση, τις μεταφορές κ.α.. Όσο κρατά η υγειονομική κρίση θα είμαστε κοντά στη κοινωνία και με τέτοια μέτρα. Όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης θα επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των σταθερών μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Για τη μείωση ή μηδενισμό της προκαταβολής φόρου την οποία η κυβέρνηση ψήφισε το καλοκαίρι, ο υπουργός εκτίμησε πως σε αυτή οφείλεται κατά 3/4 το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που φέτος είναι αυξημένες κατά 50.000 «τα νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ όταν πέρυσι πλήρωσαν 3,5 δισ. ευρώ».

Πρόγραμμα «γέφυρα»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «γέφυρα», «πάνω από 60.000 έχουν υποβάλλει ήδη οριστική αίτηση. Το πρόγραμμα κλείνει τέλος Σεπτεμβρίου για να αρχίσει η επιδότηση δόσεων. Για πρώτη φορά η Πολιτεία ενισχύει και τους συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση».

Σχετικά με τα τεκμήρια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «για την ώρα δεν υπάρχει κάποια σκέψη να αλλάξει κάτι», ενώ για τις προτεραιότητες, όπως τις ιεράρχησε ο ίδιος, αυτές είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα στην υγειονομική κρίση και τη στήριξη της Άμυνας της χώρας.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία περιμένει η Ελλάδα τόσο από το πρόγραμμα SURE, από το ταμείο ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ, ο υπουργός είπε ότι «ήδη από τον Ιούλιο και μετά είχαμε εισροές πόρων μέσω ΕΣΠΑ και από τον Σεπτέμβριο θα έρχονται δόσεις από το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Για το Ταμείο Ανάκαμψης σοβαρά και μεθοδικά λειτουργούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να παρουσιάσουμε ένα ολιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και θα αξιολογηθεί τον Ιανουάριο του 2021. Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν πόροι από το ταμείο το πρώτο εξάμηνο του 2021».