Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Φλώρινα. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων – κυρίως σε τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών – ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ καθησύχασε για τις υλικές ζημιές, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, σημειώνοντας πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, τόνισε πως μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Η Πυροσβεστική στη Φλώρινα έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Προληπτικά κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας για προληπτικούς λόγους, με απόφασων των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

Τι λένε οι επιστήμονες

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς έχουν καταγραφεί δεκάδες επιφανειακοί μετασεισμοί με ισχυρότερο της τάξης των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η πρώτη εκτίμηση των σεισμολόγων είναι πως τα 5,3 ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. «Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», επεσήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Αισθητός και στη Βόρεια Μακεδονία

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός έγινε αισθητός στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα). Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν καταγράφηκαν πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί ούτε στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.