Το 52.3% του νέου κοινοβουλίου στην Ισλανδία το έχουν καταλάβει γυναίκες, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες. Από το σύνολο των 63 εδρών, οι 33 ανήκουν τώρα σε γυναίκες βουλευτίνες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι στιγμής η Σουηδία κατείχε την πρωτιά με το ποσοστο των βουλευτίνων να ανέρχεται στο 47% και καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%.

Παγκοσμίως, στα κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Η Ισλανδία, με συνολικό πληθυσμό 370.000 κατοίκους, υπήρξε επίσης η πρώτη χώρα που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίες μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας, το 1980.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1975, είχε πραγματοποιηθεί μια πρωτόγνωρη μαζική απεργία γυναικών με την οποία απαιτούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας. Χιλιάδες γυναίκες είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Ρέυκιαβικ και είχαν παρατήσει τις δουλειές του νοικοκυριού και τα γραφεία τους, διεκδικώντας ίσα δικαιωμάτα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες είχε κατοχυρωθεί συνταγματικά ήδη από το 1915.

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, με το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ να χάνει έδαφος.

Στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στο κοινοβούλιο καταγράφηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και αγγίξε το 23,2%. Ενώ, από το 2008 έχει τροποποιηθεί η εκλογική νομοθεσία. Με το άρθρο 3 του ν. 3636/2008 προβλέπεται ότι για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών των κομμάτων ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.