Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, στόχος της απεργίας είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα, καθώς και να μιλήσει για την έμφυλη και σεξουαλική βία. Πρόκειται για την πρώτη σχετική κινητοποίηση από το 1975 και μετά, όταν οι γυναίκες είχαν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για τις ευκαιρίες τους στον εργασιακό κλάδο.

Κεντρικό σύνθημα είναι το «Αυτό το ονομάζετε ισότητα;» και η απεργία της Τρίτης θα είναι η πρώτη ολοήμερη από το 1975 και μετά. Τουλάχιστον 25.000 άτομα αναμένεται να δώσουν το ηχηρό «παρών» στο κέντρο του Ρέικιαβικ, ενώ πορείες θα γίνουν σε ακόμη 10 περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η Ισλανδία παραμένει στην κορυφή των καταγραφών της κατάταξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 σχετικά με το μικρότερο χάσμα των φύλων (για 14η χρονιά), σε ορισμένα επαγγέλματα οι Ισλανδές εξακολουθούν να κερδίζουν 21% λιγότερα από τους άνδρες και πάνω από το 40% των γυναικών έχουν βιώσει έμφυλη βία ή διακρίσεις.

Οι διοργανώτριες της απεργίας αναφέρουν ακόμη πως επαγγέλματα στα οποία εργάζονται γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η κατ’ οίκον φροντίδα, συνεχίζουν να υποτιμώνται και να αμείβονται υποτιμητικά. Η βασική διοργανώτρια, Freyja Steingrímsdóttir, μέλος του συνδικάτου εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, BSRB, τονίζει στον Guardian: «Ένας παράδεισος για την ισότητα δεν πρέπει να έχει μισθολογικό χάσμα 21%, και το 40% των γυναικών να υφίστανται βία λόγω φύλου ή σεξουαλική βία στη ζωή τους. Δεν είναι αυτό για το οποίο μαχόμαστε καθημερινά. Βάσει της παγκόσμιας φήμης που έχουμε, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή».