Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι fake news η κατάργηση του 8ωρου, επικαλούμενος απλώς ένα άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι αυτό διατηρείται. «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο παρέλειψε να αναφέρει ότι στην πράξη, με τον συνδυασμό ατομικών συμβάσεων και «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», ο εργαζόμενος θα αναγκάζεται να δουλεύει πάνω από 8 ώρες, με τις υπερωρίες απλήρωτες και υπόσχεση πληρωμής σε ρεπό.
Επιτέθηκε στο δικαίωμα στην απεργία, με παράδειγμα την απεργία στα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι πλήθος επιβατών από το πρωί στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων που απεργούν, την ώρα που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους έλεγαν ψέματα ότι θα ταξιδέψουν κανονικά. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».
«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».
«Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.
«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».
Έκανε λόγο επίσης για «δέκα τολμηρές τομές που δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο», αναφέροντας την άδεια πατρότητας και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που όμως είναι αμφίβολο, με βάση τον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά και τον παροπλισμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αν και πώς θα εφαρμοστούν.