Όπως μεταδίδει το Reuters, τα άδεια ράφια του καταψύκτη των σούπερ μάρκετ, όπου θα έπρεπε να υπάρχουν σακούλες με πάγο, είναι πλέον συνηθισμένη εικόνα σε όλη την Ισπανία, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε πρατήρια καυσίμων και μικρότερα γωνιακά καταστήματα για να βρουν προμήθειες.

Η εφημερίδα 20 Minutos γράφει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας τους τελευταίους μήνες, η άνοδος των τιμών σε γενικό επίπεδο και η υψηλή ζήτηση φέτος το καλοκαίρι είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από αυτό το πρόβλημα. 

Οι παραγωγοί και οι διανομείς αρχίζουν να αποθηκεύουν πάγο για το καλοκαίρι τους πρώτους μήνες του χρόνου. Ο Sergio del Moral, ο οποίος εργάζεται για έναν μεγάλο διανομέα παγοκύβων, εξηγεί στην εφημερίδα La Vanguardia ότι η έλλειψη μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας. «Επειδή τα εργοστάσια δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν το κόστος για την πώληση του πάγου στη συνήθη τιμή της αγοράς, σταμάτησαν την παραγωγή. Η πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρχει πάγος τον Αύγουστο», εξηγεί.

Ορισμένα σούπερ μάρκετ, όπως η αλυσίδα Mercadona, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στη χώρα, έχουν περιορίσει τις πωλήσεις σε πέντε σακούλες ανά άτομο. Μια άλλη αλυσίδα, η Consum, επιτρέπει μόνο δύο.

Η ζήτηση εντείνεται από το κύμα καύσωνα, καθώς και από την αύξηση του τουρισμού μετά την άρση των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό.