Ο Νορβηγός πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αναφερόμενος στη λύση των δύο κρατών και καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, προσέθεσε και τόνισε πως η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική οδό που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή δύο κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, σε ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο κ. Στέρε. «Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί έναν τρόπο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων οι οποίες έχουν χάσει έδαφος σε αυτή τη μακροχρόνια και βάναυση διαμάχη. Στέλνει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», επισήμανε ο Νορβηγός ηγέτης.

«Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης, ο καθένας από εμάς θα αναλάβει όποια εθνικά μέτρα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας» δήλωσε με τη σειρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, ενώ επίσης ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς, ενώ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Το ΥΠΕΞ του Ισραήλ υποστηρίζει ότι « αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα οδηγήσει σε περισσότερη τρομοκρατία και θα θέσει σε κίνδυνο κάθε προσπάθεια για ειρήνη». Κλείνοντας επιτίθεται στις ευρωπαϊκές χώρες, καλώντας τις να μη γίνονται πιόνια της Χαμάς».