Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα έκτακτα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Έχω ζητήσει από υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς και θα ήθελα να ζητήσω επίσης από τον ιδιωτικό τομέα – εάν δεν το έχουν κάνει ήδη – να μη φορούν γραβάτες όταν δεν είναι απαραίτητο, γιατί έτσι θα συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας», δήλωσε χθες.

Όπως μεταδίδει το BBC, o πρωθυπουργός είπε ότι η κίνηση αυτή θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν πιο χαλαροί και ως εκ τούτου θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος, επειδή τα κλιματιστικά θα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά.

Η Ισπανία δεν είναι η πρώτη που κάνει αυτή την κίνηση. Το 2011, η Ιαπωνία παρουσίασε την καμπάνια της “Super Cool Biz” , η οποία ενθάρρυνε τους υπαλλήλους γραφείου να φορούν πιο δροσερά ρούχα το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ επεξεργάζεται ένα διάταγμα εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα.

Περιλαμβάνει την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να κρατούν τις πόρτες τους κλειστές όπου είναι δυνατόν, για να αποτρέψουν τη διαφυγή του κλιματισμού. Ένας παρόμοιος κανόνας εισήχθη στη Γαλλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 210 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο, μετά την εισβολή τής Ρωσίας στην Ουκρανία.