«Δεν θα αρνηθώ να την χρησιμοποιήσω (τη συνολική βοήθεια) αν είναι χρήσιμη», δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope, όμως πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση».
«Έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων για φέτος», διευκρίνισε ο Ραχόι, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι το αίτημα αυτό δεν θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Η Ισπανία έχει καλύψει το 95,1% του ετήσιου προγράμματός της έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, και έχει συλλέξει 81,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Η Ισπανία έχει ένα λαμπρό μέλλον».
«Κάνουμε τη σωστή διάγνωση για όσα δεν λειτουργούν (στην Ισπανία), έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ευρέων και γενναίων μεταρρυθμίσεων και είμαστε πεπεισμένοι ότι η δύναμή μας θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, αναφέρει ο ντε Γκίντος.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει «παρά τις κοινωνικές εντάσεις, τις θυσίες (που έχουν ζητηθεί από τον λαό) και τα πολιτικά προβλήματα και χωρίς να έχουν επιβληθεί από μια αυτοαποκαλούμενη διάσωση», υπογράμμισε ο ισπανός υπουργός επισημαίνοντας ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι μας υποστηρίζουν τα μέτρα που έχουμε λάβει και δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Ισπανία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες».
«Αν δούμε ότι η Ισπανία χρηματοδοτείται με πολύ υψηλά επιτόκια για καιρό, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε (διάσωση), αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποια θα είναι συγκεκριμένα η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», σημείωσε από την πλευρά του ο Ραχόι.
Τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανία για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, φτάνοντας σήμερα κοντά στο 5,8%, ενώ τα σπρεντ βρίσκονται στις 433 μονάδες βάσης.
«Πρέπει επίσης να δούμε ποιοι είναι οι όροι (της διάσωσης) και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε την υποστήριξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο ισπανός πρωθυπουργός. Τέλος, αν πρόκειται «για το γενικό συμφέρον όλων των Ισπανών», η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ζητήσει συνολική διάσωση της οικονομίας της χώρας, κατέληξε ο Ραχόι.
Η Μαδρίτη έχει ήδη υιοθετήσει πρωτοφανή μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμά της, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Εξάλλου σήμερα ο Ραχόι δήλωσε ότι ελπίζει να «μπορέσει να μειώσει» τους φόρους το 2014, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει καμία «απόφαση για αύξησή» τους μέχρι τότε.
«Δεν θα μειώσω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2013», υπογράμμισε ο ίδιος, αλλά θα παραμείνουν παγωμένοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έπειτα από μια μείωση 5% το 2010.