Ο 37χρονος Σαλάχ Χαμούρι συνοδεύτηκε από αστυνομικούς νωρίς το πρωί της Κυριακής σε πτήση για τη Γαλλία, ανέφερε το υπουργείο, όπως μεταδίδει το BBC.

Kάτοικος Ιερουσαλήμ, του αφαιρέθηκαν τα δικαιώματα διαμονής αφού αξιωματούχοι τον κατηγόρησαν ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι ο Χαμούρι είναι ακτιβιστής στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Χαμούρι αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Η υπουργός Εσωτερικών Ayelet Shaked, μέλος της απερχόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, χαιρέτισε την κίνηση. «Η ποινή για τον τρομοκράτη Σάλεχ Χαμούρι έχει ολοκληρωθεί και απελάθηκε από το Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή της. «Αυτή ήταν μια μακρά και παρατεταμένη διαδικασία και είναι ένα τεράστιο επίτευγμα που μπόρεσα να επιφέρω την απέλασή του λίγο πριν το τέλος των καθηκόντων μου, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου για να προωθήσω τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

O Χαμούρι έχει γαλλική υπηκοότητα από τη μητέρα του. Εργάζεται για την Addameer, μια παλαιστινιακή ομάδα νομικής βοήθειας κρατουμένων που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας τον Οκτώβριο του 2021.

Τον Μάρτιο συνελήφθη και ο ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη διέταξε να κρατηθεί χωρίς κατηγορία ή δίκη για τρεις μήνες.

Τον περασμένο μήνα, ενημερώθηκε ότι θα απελαθεί, αλλά η απέλαση καθυστέρησε καθώς οι δικηγόροι του αμφισβήτησαν την υπόθεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απέλασή του. «Η απέλαση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και πιθανό έγκλημα πολέμου», αναφέρει.

Η Γαλλία δεν έχει εκδώσει δημόσια δήλωση σχετικά με την απέλαση.