Ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η ακύρωση της συμφωνίας “δεν ήταν καλό σημάδι” αλλά πρόσθεσε: “Θέλουμε να εκληφθεί αυτό ως μια επιχειρηματική διαφωνία. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να μετατραπεί μια επιχειρηματική διαφωνία σε διπλωματική αντιπαράθεση”.
“Το Ισραήλ θέλει τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας και πιστεύουμε ότι αυτό είναι επίσης ύψιστης σημασίας για τα συμφέροντα της Αιγύπτου”.
Η αιγυπτιακή εταιρία EGAS επιβεβαίωσε χθες τη λήξη του 20ετούς συμβολαίου, βάσει του οποίου η Αίγυπτος εφοδίαζε με φυσικό αέριο το Ισραήλ καλύπτοντας το 40% των αναγκών του.
Ο πρόεδρος της EGAS Μοχάμεντ Σέιμπ είπε ότι η απόφαση δεν είναι πολιτική δηλώνοντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Hayat TV ότι η “EGAS τερμάτισε τη συμφωνία γιατί η άλλη πλευρά δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της”.
Η Αίγυπτος ήταν πρώτη από δύο αραβικές χώρες που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1979, και ακολούθησε η Ιορδανία το 1994.
Ενταση επικράτησε στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ, υποστηρικτή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ύστερα από λαϊκή εξέγερση πέρυσι.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς έκανε λόγο χθες για οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες της απόφασης για λήξη του συμβολαίου.
Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται στη χερσόνησο του Σινά, αποτέλεσε επανειλημμένα πέρυσι στόχο δολιοφθορέων, με αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές στον εφοδιασμό. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να αναμένουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση φέτος το καλοκαίρι.
Ο Στάινιτς είπε επίσης ότι η ακύρωση αυτή, ύστερα από πρωτοβουλία του Καΐρου δημιουργεί “ένα επικίνδυνο προηγούμενο που ρίχνει σκιά στις ειρηνευτικές συμφωνίες και στην ειρηνική ατμόσφαιρα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ”.