Την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το διορισμό του Ντέρι, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη.

«Με βαριά καρδιά και πολύ πόνο (…) είμαστε υποχρεωμένοι να σας απαλλάξουμε από τη θέση σας στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Ντέρι, όπως μεταδίδει το Middle East Eye.

Ο Ντέρι είναι ένας από τους πιο έμπειρους συμμάχους του Νετανιάχου και επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόμματος Shas. 

Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και Υγείας τον περασμένο μήνα ως μέλος της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. 

Ο 63χρονος καταδικάστηκε για φορολογικά αδικήματα το 2022 και υπέβαλε την παραίτησή του από το ισραηλινό κοινοβούλιο τότε.

Η αποπομπή του από την κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε βάσει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το εν λόγω δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αποφάσισε με πλειοψηφία 10 δικαστών στους ένδεκα «πως ο διορισμός του βουλευτή Άριε Ντέρι στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας δεν μπορεί να επικυρωθεί».

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον παύσει», πρόσθεσε το δικαστήριο υπενθυμίζοντας πως ο Ντέρι είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2022 πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Αυτή η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν μάλιστα μια προϋπόθεση που είχε τεθεί από τη δικαιοσύνη ώστε ο Ντέρι να αποφύγει τη φυλακή.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω άνευ προηγουμένου πίεσης στο ισραηλινό δικαστικό σύστημα.