Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει τρεις παράνομους -και σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές- εβραϊκούς οικισμούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στους οποίους ζουν περίπου 1.000 έποικοι
«Προτίθεμαι στο εγγύς μέλλον να παρουσιάσω τις συστάσεις του υπουργού Άμυνας (Εχουντ Μπαράκ) αναφορικά με τις άδειες που είναι απαραίτητες για τη νομιμοποίηση της κατάστασης της εποικιστικής δραστηριότητας στο Μπρουχίν, Σανσάνα και Ρεχαλίμ», διευκρίνισε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.
Ο ίδιος είπε επίσης κατά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο ότι είχε ζητήσει από το νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης να «βρει μια λύση για τη συνοικία Ουλπάνα, ώστε αυτή να μην καταστραφεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπονοώντας έναν άλλο παράνομο εβραϊκό οικισμό κοντά στη Ραμάλα.
Η συνοικία αυτή όπου ζουν 30 οικογένειες, επρόκειτο να κατεδαφιστεί στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, διευκρίνισε το ισραηλινό ραδιόφωνο.
Το Μπρουχίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, έχει 350 κατοίκους, ενώ το Ρεχαλίμ που είναι στην ίδια περιοχή και το Σανσάνα, στο νότο, έχουν η καθεμιά 240 κατοίκους, σύμφωνα με το κίνημα κατά του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα».
Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς, είτε αυτοί έχουν ανεγερθεί με την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης είτε όχι.
Τουλάχιστον 340.000 ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.000 στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το 1967 στο Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο γενικός γραμματέας του κινήματος «Ειρήνη Τώρα» Γιαρίβ Οπενχάιμερ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «ήθελε να κάνει ένα δώρο στους εποίκους πριν από το Πάσχα νομιμοποιώντας αυτό που είναι παράνομο». Το εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται από την Παρασκευή.
«Ο Νετανιάχου ήθελε επίσης να δώσει ένα «δώρο παρηγοριάς» για το Μιγκρόν», πρόσθεσε αναφερόμενος στον παλαιότερο παράνομο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, του οποίου το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διατάξει την κατεδάφιση μέχρι την 1η Αυγούστου.
Η ανώτατη δικαστική αρχή του Ισραήλ απέρριψε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και των εποίκων του Μιγκρόν, που προέβλεπε την παραμονή τους εκεί μέχρι το Νοέμβριο του 2015, δηλαδή όσο χρόνο απαιτείτο για την ανέγερση νέων κατοικιών σε λόφο που απέχει δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό.