Παλαιστίνιοι και ισραηλινές ΜΚΟ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι «απογειώνει τους περιορισμούς σε νέο επίπεδο», όπως μεταδίδει το BBC.

Το νέο εγχειρίδιο κανόνων συντάχθηκε από την COGAT, το όργανο του Υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς για την παράταση βίζας ένας αλλοδαπός παντρεμένος με Παλαιστίνιο, που σχεδιάζει να παντρευτεί έναν ή να συνάψει σχέση με έναν, πρέπει να ενημερώσει την COGAT.

Επιπλέον, εάν η σχέση ξεκινήσει μετά την άφιξη ενός αλλοδαπού στη Δυτική Όχθη, πρέπει να ενημερώσουν τις ισραηλινές αρχές εντός 30 ημερών από τον αρραβώνα, τον γάμο ή την έναρξη της συγκατοίκησης — «όποιο συμβεί πρώτο».

Οι κανόνες ορίζουν επίσης ότι οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων — συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων που ζουν στο εξωτερικό — που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Δυτική Όχθη (με εξαίρεση τους οικισμούς), δεν θα μπορούν πλέον να λάβουν βίζα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση τουλάχιστον 45 ημέρες νωρίτερα.

H αυστηροποίηση των κανόνων και οι συνεχώς νέοι περιορισμοί στις ανανεώσεις βίζας αποτρέπουν αλλοδαπούς από το να προσέλθουν στην Παλαιστίνη και να διαμείνουν σ’ αυτή επί μακρόν δουλεύοντας. Ακτιβιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι τα μέτρα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο «απομόνωσης της παλαιστινιακής κοινωνίας από τον έξω κόσμο».