Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και μια σταθερή ροή οικογενειών με υπερφορτωμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και καροτσάκια με γαϊδούρια κατευθύνθηκε έκτοτε νότια.

«Οι μαζικές εκτοπίσεις από τα βόρεια προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται από… το πρωί της Παρασκευής, αφού το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές πριν από στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε σε μια ενημέρωση η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ OCHA, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ανθρωπιστικοί εταίροι αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (ΕΑΑ) έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος».

Προηγουμένως, από τις 23:00 της Πέμπτης, υπήρχαν 423.378 εκτοπισμένοι στη Γάζα, δήλωσε ο OCHA.

Το Ιράν προειδοποιεί ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί» τον έλεγχο της κατάστασης εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα

Το Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί» τον έλεγχο της κατάστασης εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα, ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) εναντίον των ανυπεράσπιστων πολιτών και του λαού της Γάζας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και τη μη επέκταση των συγκρούσεων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, όπως είπε κατά τη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Ο ισραηλινός στρατός περιμένει το «πολιτικό» πράσινο φως για την εισβολή στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναμένει μια «πολιτική απόφαση» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν εκπρόσωποι του στρατού την Κυριακή, καθώς οι άμαχοι εντείνουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι, υπολοχαγοί Richard Hecht και Daniel Hagari δήλωσαν σε ξεχωριστές ενημερώσεις την Κυριακή ότι «μια πολιτική απόφαση» θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Χαμάς. “Θα κάνουμε συζητήσεις με την πολιτική μας ηγεσία”, είπε ο Χετ σε μια ενημέρωση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να βοηθηθούν οι πολιορκούμενοι στη Γάζα

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την Κυριακή να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να βοηθηθούν οι πολιορκούμενοι στη Γάζα και επανέλαβε την έκκλησή του για απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.