Όπως μεταδίδει το Middle East Eye, το υπουργείο είπε ότι θα διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά σκοπεύει να «επιλύσει το ζήτημα στο εγγύς μέλλον».

Η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους έχει εμποδίσει την ενεργειακή εξερεύνηση σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και κινδυνεύει να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, συναντήθηκε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την ενέργεια, Άμος Χόχσταϊν, για να  ανταλλάξουν αντιπροτάσεις σχετικά με τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα. 

Το ταξίδι του Χόχσταϊν έγινε μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Λιβάνου, μετά την άρνησή της για την άφιξη του σκάφους Energean Power σε αμφισβητούμενα ύδατα για την ανάπτυξη κοιτάσματος φυσικού αερίου για το Ισραήλ στις 5 Ιουνίου.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σταμάτησαν πέρυσι, αφού η Βηρυτός ζήτησε το όριο που χωρίζει τα θαλάσσια ύδατα, γνωστά ως Γραμμή 23, να ωθηθεί νοτιότερα στη Γραμμή 29, προσθέτοντας περίπου 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του κοιτάσματος Karish, το οποίο διεκδικεί και το Ισραήλ.

Η συμβιβαστική λύση που προτείνει ο Χόχσταϊν μοιράζει τα διαφιλονικούμενα ύδατα με τρόπο που το κοίτασμα Karish παραμένει στο Ισραήλ, αλλά προσφέρει στον Λίβανο τη συνεκμετάλλευση ενός άλλου κοιτάσματος, του Qana.

Ο Λίβανος δεν συμφώνησε επίσημα με την πρόταση.