Όταν ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προβούν προς το παρόν σε οποιοδήποτε σχόλιο.
 
«Το Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί τον συμφωνηθέντα κατάλογο με τα ονόματα των φυλακισμένων», οι οποίοι βρίσκονται άπαντες στις ισραηλινές φυλακές πριν από τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993, διευκρίνισε ο κ. Ρατζούμπ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φάταχ, του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των Ισραηλινών «ένα χαστούκι στην αμερικανική κυβέρνηση», η οποία είναι ανάδοχος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία, η οποία επέτρεψε τον Ιούλιο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων έπειτα από διακοπή τριών ετών, προέβλεπε την απελευθέρωση, σε τέσσερις ομάδες, 104 κρατουμένων οι οποίοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές πριν από τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες του 1993.

Η απελευθέρωση θα είχε ως αντάλλαγμα την αναστολή οποιουδήποτε παλαιστινιακού διαβήματος για ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των διεθνών δικαστηρίων.
 

Παρ’ όλο που απελευθερώθηκαν οι τρεις πρώτες ομάδες – από 26 φυλακισμένους η καθεμία – η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως μπορεί να ματαιώσει την απελευθέρωση της τέταρτης ομάδας, δεδομένης της επιδείνωσης του κλίματος μεταξύ των δύο μερών.

Ενστάσεις υπάρχουν ακόμη αναφορικά με τον κατάλογο των φυλακισμένων, στον οποίο περιλαμβάνονται 14 οι οποίοι ανήκουν στη αραβική μειονότητα του Ισραήλ, και τους οποίους η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι απρόθυμη να απελευθερώσει, για λόγους εθνικής κυριαρχίας.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μ. Αμπάς είχε αρνηθεί «οποιονδήποτε συμβιβασμό» και οποιαδήποτε συζήτηση για άλλα θέματα μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αποφυλακίσεις.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)