Οι δυνάμεις κατοχής του κράτους δολοφόνου πυροβόλησαν και σκότωσαν την Πέμπτη μια νεαρή μαθήτρια, ενώ παρακολουθούσε μάθημα σε σκηνή στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας και εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η μαθήτρια της τρίτης δημοτικού, Ριτάι Ριχάν, χτυπήθηκε από σφαίρα μπροστά στους συμμαθητές της, προκαλώντας τους «έντονο ψυχολογικό σοκ». Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε άμεση δήλωση για το περιστατικό.

Σχεδόν όλα τα κτίρια στον τομέα που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο έχουν ισοπεδωθεί και οι κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί, αφήνοντας πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους περιορισμένους σε περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας, κυρίως σε αυτοσχέδιες σκηνές και κατεστραμμένα κτίρια.

Τα εκτοπισμένα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε σκηνές, που διδάσκονται από εθελοντές δασκάλους, επιδεικνύοντας πρόθυμη διάθεση να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους παρά τις σοβαρές καταστροφές. Οι αυτοσχέδιες τάξεις αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, ελλείψεις πόρων και συνεχή κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών.

Από την εφαρμογή της «εκεχειρίας» τον Οκτώβριο, την οποία το Ισραήλ παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση, περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ μαχητές έχουν σκοτώσει τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μετακινήσει ορισμένους κίτρινους τσιμεντένιους δείκτες προς τα δυτικά, εισβάλλοντας σε μη κατεχόμενα εδάφη, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει μέχρι σήμερα προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 71.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.