Όπως καταγγέλλουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο Ιμπραήμ Μουχάρεμπ και η Σάλμα Αλ Καντούμι ήταν μέρος μιας ομάδας δημοσιογράφων που πήγαν στην στην πόλη Χαμ Γιουνίς, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας την Κυριακή 18 Αυγούστου για να καλύψουν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το σημείο.

Γύρω στις 7 μ.μ. την Κυριακή, ένα ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον της ομάδας, χτυπώντας δύο μέλη της, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η Αλ Καντούμι κατάφερε να διαφύγει, παρά τον τραυματισμό της στην πλάτη της, και επέζησε. Αλλά ο Μουχάρεμπ χτυπήθηκε σοβαρά από τα πυρά του τανκ και δεν μπόρεσε να λάβει βοήθεια, επειδή οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν. Οι συνάδελφοι μπόρεσαν να βρουν το πτώμα του το πρωί της Δευτέρας.

Οι RSF επικαλούνται το βίντεο του φωτορεπόρτερ Εζεντίν Μουάσερ, που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Instagram δείχνει ένα τανκ να πλησιάζει στο τέλος ενός δρόμου απέναντι από την ομάδα. Στη συνέχεια, το τανκ άνοιξε πυρ, καθώς ο Mουασέρ και μια ομάδα συναδέλφων δημοσιογράφων – όλοι φορούσαν γιλέκα που έφεραν τη λέξη “PRESS” – άρχισαν να τρέχουν για κάλυψη. Στο βίντεο, ο Μουασέρ ρωτά «πού είναι ο Ιμπραήμ». «Είναι θαύμα που επιζήσαμε», λέει.

Ηλικίας 26 ετών, ο Ιμπραήμ Μουχάρεμπ εργαζόταν για την Παλαιστινιακή ιστοσελίδα Palaistinian Daily News (PDN). Σε δήλωσή του, το μέσο τονίζει ότι έγινε στόχος την ώρα της δουλειάς του. Η Αλ Καντούμι είναι φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με πολλά διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τους RSF, ο Ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 130 δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Η Ένωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων καταδίκασε τη «δολοφονία» του μέλους της και κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως διεξάγουν «οργανωμένη εκστρατεία» με σκοπό τη «δολοφονία δημοσιογράφων» στη Γάζα.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε πως έως τη 19η Αυγούστου τουλάχιστον 113 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που σκοτώθηκαν» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως τονίζουν οι RSF, η Γάζα εξακολουθεί να είναι κλειστή για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να ανοίξουν τα σύνορά της σε δημοσιογράφους που επιθυμούν να φύγουν ή να εισέλθουν.

Οι RSF έχουν καταθέσει τρεις καταγγελίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τις ισραηλινές δυνάμεις ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά δημοσιογράφων από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Η εισαγγελία του ΔΠΔ είπε ότι τα εγκλήματα κατά δημοσιογράφων στη Γάζα συμπεριλαμβάνονται στην έρευνά της.