Αυτό έγινε μετά την εισβολή των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στο τέμενος και την εκκένωση των περισσότερων από τους Παλαιστίνιους πιστούς που παρέμεναν μέσα, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

Στο σημείο της δολοφονίας, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν την ισραηλινή αστυνομία κατοχής να επιτίθεται σε μια Παλαιστίνια που επίσης προσπαθούσε να ξαναμπεί στο τζαμί.

Τοπικά παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο νεαρός άνδρας, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο Μοχάμεντ Ελασίμπι, 26χρονος κάτοικος της πόλης Βεδουίνων Χούρα στην Αλ-Νάκαμπ, προσπάθησε να προστατεύσει τη γυναίκα που δέχθηκε επίθεση από την ισραηλινή αστυνομία.

Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της ότι ο νεαρός προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός στρατιώτη και στη συνέχεια «εξουδετερώθηκε».

Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι άκουσε 20 πυροβολισμούς σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Η ισραηλινή αστυνομία ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην περιοχή καθώς δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί από την Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη συγκεντρώνονται για την προσευχή του Ραμαζανιού στο τέμενος.

Την Παρασκευή, περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για μεσημεριανή προσευχή.