Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν αρχικά ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ισφαχάν αποτελεί «κέντρο» στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι «απόλυτα ασφαλείς».

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, καταστράφηκαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας, ενώ αρκετές πτήσεις έχουν εκτραπεί γύρω από τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Το ιρανικό Press TV έχει συγκεντρώσει μια σειρά βίντεο από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Ισφαχάν του Ιράν το πρωί της Παρασκευής.

Το πρώτο βίντεο αποτυπώνει την αναχαίτιση τετρακοπτέρων από το ιρανικό σύστημα αεράμυνας.

 

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, δεν υπήρξαν πλήγματα αλλά η πηγή του δυνατού ήχου που ακούστηκε στο Ισφαχάν ήταν τα συστήματα αεράμυνας που πυροβολούσαν «μικρά» ύποπτα αντικείμενα (drones) και ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ιρανικές εγκαταστάσεις. H ιρανική τηλεόραση, εν τω μεταξύ, μεταδίδει εικόνες κανονικότητας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα NBC και CBS, που επικαλούνται πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος σύμφωνα με το CNN, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Washington Post το πρωί της Παρασκευής ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εντός του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση της Κυριακής.

Τόνισε δε ότι το χτύπημα «στόχευε να δώσει το μήνυμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ είχε την ικανότητα να χτυπήσει μέσα στη χώρα».