Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι ο βουλευτής απομακρύνθηκε με τη βία από το βήμα της Κνεσέτ τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, αφού ανέφερε τον γνωστό ισραηλινό συγγραφέα και μυθιστοριογράφο David Grossman, ο οποίος παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica την περασμένη εβδομάδα ότι, με «τεράστιο πόνο και ραγισμένη καρδιά» αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

«Για χρόνια αρνιόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο γενοκτονία, αλλά τώρα, μετά τις εικόνες που είδα και μετά από συνομιλίες με ανθρώπους που ήταν εκεί, δεν μπορώ πλέον να τον αποφύγω», είπε ο Κασίφ στην ομιλία του.

Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι την συνεδρίαση προήδρευε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κνεσέτ Νισίμ Βατούρι, μέλος του Λικούντ (του κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου), ο οποίος διέταξε την απομάκρυνση του Κασίφ. Στη συνέχεια, η Τάλι Γκότλιμπ, επίσης μέλος του Λικούντ, φώναξε: «Δεν θα λέτε γενοκτονία εδώ!», με τη φρουρά να απομακρύνει βίαια τον Κασίφ από το βήμα.

Ο Κασίφ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι απομακρύνθηκε βίαια από την Κνεσέτ «στη μέση της ομιλίας μου, απλώς επειδή παρέθεσα τα λόγια του Ισραηλινού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρόσμαν κατά της γενοκτονίας στη Γάζα». «Ακόμα και οι επικριτικοί συγγραφείς δεν μπορούν πλέον να αναφέρονται στο Κοινοβούλιο της μόνης δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Για να παραφράσω τον Γερμανό ποιητή, Χάινριχ Χάινε: Εκεί όπου απαγορεύεται η παράθεση συγγραφέων, στο τέλος θα απαγορευτούν και οι αντιφρονούντες της εξουσίας» προσέθεσε.

Ο Όφερ Κασίφ είχε δώσει συνέντευξη στο TPP τον Οκτώβριο του 2023 με αφορμή ότι διώχθηκε από την «Επιτροπή Δεοντολογίας» του ισραηλινού κοινοβουλίου με αποβολή για 45 ημέρες από τη βουλή και ακύρωση μισθού για δύο εβδομάδες «εξαιτίας των δηλώσεών του στα ξένα μέσα ενημέρωσης με τρόπο που συνδέει το Ολοκαύτωμα με την πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του πολέμου». Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο Κασίφ είχε δεχθεί επίθεση από αστυνομικούς σε μια διαμαρτυρία κατά των εξώσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός βουλευτής είχε σχολιάσει στο TPP με αφορμή τη δίωξή του: «Κάτω από το προπέτασμα καπνού της σφαγής της Χαμάς και της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, υπάρχει δίωξη κάθε φωνής που δεν αποδέχεται την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης. Δηλαδή μια φωνή που πρώτον αντιτίθεται στην επίθεση στη Γάζα και δεύτερον εκφράζει ενσυναίσθηση ή συμπάθεια για τους αθώους πολίτες στη Γάζα που είναι τα κύρια θύματα αυτής της επίθεσης. Είμαι λοιπόν ένας ακόμη από αυτούς που διώκονται. Πολλοί άνθρωποι συλλαμβάνονται, ανακρίνονται, διώχνονται από τις δουλειές και από τις σπουδές στα πανεπιστήμια μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για τους αθώους πολίτες που σκοτώνονται στη Γάζα ή επειδή αντιτάχθηκαν στον πόλεμο».