Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε ομόφωνα ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική και διέταξε την πολιτεία της Κοαχουίλα να καταργήσει τις κυρώσεις για υποθέσεις άμβλωσης.

Όπως αναφέρει το BBC, το δικαίωμα στην άμβλωση υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς σε όλες εκτός από 4 πολιτείες της χώρας, με την απόφαση να ανοίγει τον δρόμο για πλήρη αποποινικοποίηση.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Αρτούρο Ζαλντιβάρ, επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού, δήλωσε: «Στο εξής δεν θα είναι δυνατόν, χωρίς να παραβιάζονται τα κριτήρια του δικαστηρίου και του Συντάγματος, να διώκεται οποιαδήποτε γυναίκα που κάνει έκτρωση στις υποθέσεις που έχει κρίνει βάσιμες αυτό το συνταγματικό δικαστήριο».

Οι ανώτατοι δικαστικοί έκριναν πως η επιβολή απαγορεύσεων και ποινών για την οικειοθελή διακοπή κύησης παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν οι ίδιες -και όχι το κράτος, οι τοπικές αρχές ή οποιοσδήποτε άλλος- το κορμί τους. «Δεν πρόκειται για το δικαίωμα στην άμβλωση» τόνισε ο δικαστής Λουίς Μαρία Αγιλάρ, που συνέταξε το σκεπτικό της απόφασης. «Πρόκειται μάλλον για το δικαίωμα να αποφασίζουν γυναίκες και πρόσωπα που μπορούν να κυοφορήσουν. […] Εξοβελίζεται η απειλή φυλάκισης και το στίγμα που βαραίνει τους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν ελεύθερα να τερματίσουν την κύηση τους».

Η απόφαση αυτή έρχεται μια εβδομάδα αφότου το Τέξας θέσπισε τον αυστηρότερο νόμο κατά των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση του μεξικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει την πόρτα στη δυνατότητα απελευθέρωσης γυναικών που φυλακίστηκαν επειδή είχαν κάνει άμβλωση. Τον Ιούλιο, η Πολιτεία Βερακρούς έγινε μόλις η τέταρτη από τις 32 του Μεξικού που αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις.

Αντιδράσεις

Φεμινιστικές οργανώσεις πιστεύουν πως έχει στρωθεί τώρα το έδαφος και για την αποφυλάκιση γυναικών, που έχουν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους. «Η ποινικοποίηση της άμβλωσης τιμωρεί τις πιο φτωχές γυναίκες, τις πιο περιθωριοποιημένες, τις ξεχασμένες και όσες υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις στη χώρα» ανέφερε στην επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Καθολική Εκκλησία στο Μεξικό δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά της, με ορισμένους κύκλους να ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη δικαστική αναφορά σε «πρόσωπα που μπορούν να κυοφορήσουν» που υπονοεί μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Αρκετές άλλες ρεπουμπλικανικές αμερικανικές Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στην έκτρωση, καμία όμως δεν επέβαλε ακραίο νόμο σαν αυτόν που ψηφίστηκε στο Τέξας και τέθηκε σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί, με το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώνει πως θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τις Τεξανές που θέλουν να κάνουν έκτρωση και δεν θα ανεχτεί βία εναντίον οποιουδήποτε λαμβάνει ή παρέχει αυτή την υπηρεσία στην Πολιτεία.