Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η αλλαγή θα έρθει στην Κούβα και ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο το κατανοεί αυτό. Μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και οι σύμβουλοι Σούζαν Ράις και Μπεν Ρόουντς.


O αμερικανός πρόεδρος, νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο για τον Χοσέ Μαρτί, τον ποιητή της κουβανικής ανεξαρτησίας.

 
Παρά τα μέτρα για τη χαλάρωση του εμπάργκο ( οποίο επιβάλλεται στο νησί από το 1962) που κήρυξε τους τελευταίους μήνες ο Λευκός Οίκος, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς η Αβάνα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για την ύπαρξη αμερικανικής ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο στο νησί, αλλά και για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κουβανούς αντιφρονούντες.

«Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Γκουαντάναμο.
 
Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα χαιρέτισε τη «νέα ημέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα» που ξημερώνει και το «ανοιχτό πνεύμα» που επιδεικνύει ο Ραούλ Κάστρο.
Ο Κουβανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες «να αποδεχτούν τις διαφορές τους» και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών, ενώ ζήτησε «επιστροφή του εδάφους που έχει καταληφθεί παράνομα από τη Βάση του Γκουαντάναμο».
 
Ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια «ειλικρινή και απροκατάληπτη» συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.
 
Το μέλλον της Κούβας θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς, υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, τονίζοντας ότι «το εμπάργκο θα λήξει, δεν ξέρουμε πότε». Όπως σημείωσε αυτό εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι πιστεύει πως «η αλλαγή θα γίνει».

Ο πρόεδρος της Κούβας αμφισβήτησε έντονα την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του, ζητώντας από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που του έθεσε το ερώτημα «να του δώσει τη λίστα» με τα ονόματά τους ώστε να τους αποφυλακίσει αμέσως. «Αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου αμέσως τη λίστα για να τους απελευθερώσω. Δώστε μου το όνομα ή τα ονόματα. Αν υπάρχουν, θα απελευθερωθούν πριν πέσει η νύχτα», διαβεβαίωσε, εμφανώς ενοχλημένος.

 
Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε θέατρο στην Αβάνα, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.