Σύμφωνα με πληροφορίες του Russia Today, η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Β. Κορέας διεξήχθη σε καλό κλίμα. Όπως ανέφερε την Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσήλθε στη συνάντηση προκειμένου να εγκαινιάσει μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, ώστε «να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής».
WATCH: Trump and North Korean leader Kim Jong Un shake hands at start of #TrumpKimSummit. Follow live updates: https://t.co/IgIU4Ln2S8 pic.twitter.com/MhXKn0eRmr
— Reuters Top News (@Reuters) June 12, 2018
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα έχουμε εξαιρετική σχέση», ενώ ο ομόλογος του της Β. Κορέας δήλωσε ότι «παλιές συνήθειες και προκαταλήψεις αποτέλεσαν εμπόδια τα οποία καταφέραμε να ξεπεράσουμε και να είμαστε εδώ σήμερα».
Trump and Kim hold expanded summit after ‘very good’ face-to-face meeting in #Singapore pic.twitter.com/drnF3wKWRg
— Ruptly (@Ruptly) June 12, 2018
Στόχος του Τραμπ στη συνάντηση με τον ομόλογο του της Β. Κορέας, είναι να τον πείσει να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει τονίσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση αν δεν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της. Σε διαφορετική περίπτωση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Την Δευτέρα το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τόνισε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προσφέρουν στη Β. Κορέα «μοναδικές εγγυήσεις», ώστε να πειστεί πως ενδεχόμενη αποπυρηνικοποίηση «δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για αυτούς».
Trump, Kim pile on charm at summit, but no word on progress https://t.co/Pm2R6KI47D
— Reuters Top News (@Reuters) June 12, 2018
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, που επικαλείται διεθνείς αναλυτές, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια μεγάλη απόφαση για τις σχέσεις των δύο χωρών και το πρόγραμμα πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη. Αναμένουν μετά τη συνάντηση να γίνει λόγος για καλή συνάντηση και πρόοδο στις συνομιλίες και στη συνέχεια να αναλάβουν την υπόθεση τα επιτελεία των διπλωματών. Άλλωστε και ο Τραμπ έχει κάνει λόγο για «μια συνάντηση γνωριμίας» που έχει ως στόχο «την πρόοδο στις σχέσεις τους». Σημειώνεται ότι στη Σιγκαπούρη βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να καλύψουν τη συνάντηση.
Λίγο πριν τη συνάντηση, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προσεγγίζει την Πιονγκγιάνγκ, άσχετα με την κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. «Η Νότια Κορέα θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα. Για εμάς προέχει να απομακρυνθεί η ένταση και να γίνει η επανένωση οικογενειών. Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, άσχετα με την κατάληξη που θα έχει η συνάντηση στη Σιγκαπούρη». Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.