Σύμφωνα με την ανάρτηση του Παρατηρητηρίου, οι 3 αγωγές της εταιρείας εναντίον του συλλόγου και 2 μελών είναι συνολικού ύψους άνω των €3.000.000 και αφορούν τις καταγγελίες για φαινόμενα ρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσας του λιμανιού.

Στο πλευρό του Παρατηρητηρίου στάθηκε με πρόσφατο ψήφισμά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων (Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Κ.), δηλώνοντας πως «είναι αυτονόητη η δημόσια παράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και η άσκηση κριτικής σε οποιονδήποτε αποτελεί δημοκρατικό κεκτημένο. Όπως είναι αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μιας συλλογικότητας και κάθε ενεργού πολίτη να απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς (Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Υπουργείο Περιβάλλοντος κ.α.) σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας».

«Στην προκειμένη περίπτωση, τα ερωτήματα που έθεσε το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Ερμούπολης ανησυχούν όλους τους ενεργούς πολίτες της Σύρου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν συκοφαντική δυσφήμιση. Άλλωστε η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής του νησιού μας, είναι ζητούμενο όλων και φυσικά και του δικού μας Συλλόγου», προσθέτει ο Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Κ. «Τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, η εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, η προστασία του περιβάλλοντος και η προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και των θέσεων εργασίας, αποτελούν αυτονόητες διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος και για εμάς όλα τα παραπάνω δεν είναι σε αντίθεση μεταξύ τους», αναφέρει.

Τέλος καλεί «όλους τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους να μελετήσουν τις απόψεις και τα επιχειρήματα όλων των εμπλεκόμενων μερών, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές και πρακτικές. Η κατάθεση αγωγών και η ποινικοποίηση της δράσης της κοινωνίας των πολιτών σίγουρα δεν συμβάλει στην λύση των προβλημάτων».